19 juni: Wageningen stapt over op warm water van de zon

Solesta installeert de zonneboiler boven de bestaande zonnepanelen

Afgelopen dinsdag is de eerste zonneboiler geïnstalleerd bij de familie Van Dokkum aan de Lijsterbeslaan na een bezoek aan de informatieavond van Zonnig Wageningen dit voorjaar. Tijdens deze informatieavond, georganiseerd door Stichting Zonne-energie Wageningen, werd naast zonnepanelen ook ruim aandacht besteed aan zonneboilers. Naar aanleiding van een leveranciersactie op dezelfde avond besloot het echtpaar hun warm water voortaan duurzaam op te wekken met energie van de zon. Steeds meer mensen in Wageningen zijn geïnteresseerd in deze vorm van duurzame energie.

Daken efficiënt benut

Klimaatambtenaar Ine Botman is blij met de belangstelling voor zonneboilers en geeft aan dat dit past binnen de ambitie van de Gemeente Wageningen om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Zij is verheugd te zien dat Wageningers naast zonnepanelen er nu ook voor kiezen hun water duurzaam te verwarmen met energie van de zon en zo de gemeente helpen deze ambitie te realiseren. “Door de plaatsing van een zonneboiler, waarvoor slechts enkele m2 dak nodig is, te combineren met de plaatsing van zonnepanelen kunnen daken zo efficiënt mogelijk benut worden voor duurzame energieopwekking”, stelt zij.

Gasverbruik verminderen met zonneboiler

De heer Van Dokkum is naar één van de informatieavonden geweest van Stichting Zonne-energie Wageningen. “Vorig jaar hebben we zonnepanelen op het dak laten plaatsen en we wekken daarmee nu ons hele elektriciteitsverbruik op. We hadden nog ruimte over en willen nu ook ons gasverbruik verminderen met een zonneboiler. Het systeem van Solesta werd op de informatieavond met een flinke actiekorting aangeboden wat het nu interessant maakte om over te gaan tot aankoop.”

Aantrekkelijke én leuke investering

De energiebehoefte van een gemiddelde woning bestaat voor een groot deel uit gasverbruik voor ruimteverwarming en warm water. Het warmtapwater kan men zelf duurzaam opwekken met een zonneboiler op het dak. “Naast zonnepanelen zijn ook zonneboilers een aantrekkelijke én leuke investering. We zien dat mensen de kans grijpen om zich door een leverancier te laten informeren over de mogelijkheden van een zonneboiler op hun dak” vertelt Rogier Coenraads, projectleider van Stichting Zonne-energie Wageningen. Ook vorig jaar werden er informatieavonden Zonnig Wageningen georganiseerd. In het kader van Zonnig Wageningen hebben al meer dan 130 huishoudens zonnepanelen aangeschaft.

Meer informatie zonneboilers

Bekijk voor meer informatie de presentatie over zonneboilers die door Frank Zegers werd gehouden tijdens de informatieavond Zonnig Wageningen in april 2013.

 

Print Friendly

    Comments are closed.