2 april: Eerste Zonnestroomverdeler geplaatst in Wageningen

Een nieuw innovatief product gaat de zonne-energiemarkt op zijn kop zetten. Voor maar liefst een derde van de Nederlandse woningen waren zonnepanelen tot nu toe niet winstgevend, maar daar brengt Herman de Zonnestroomverdeler verandering in. Wageningse duurzaamheidswinkel ‘Factor 30’ laat samen met Vereniging van Eigenaren ‘De Volharding’ en Stichting Zonne-energie Wageningen zien dat Herman werkt.

 

Op het dak van appartementencomplex ‘De Volharding’ in Wageningen zijn vorige week zonnepanelen geplaatst. Nieuws? Gelukkig al lang niet meer. Wel bijzonder is dat dit het eerste appartementencomplex van Nederland is waar zonnepanelen in praktisch hetzelfde tempo worden terugverdiend als op een ‘eigen dak’. Een terugverdientijd onder de 10 jaar, met dank aan een even simpel als doeltreffend apparaat – Herman de Zonnestroomverdeler.

Twee miljoen woningen

In Nederland is zonnestroom niet voor iedereen even rendabel. Woon je in een appartement of flat dan deel je niet alleen een dak, maar ook een elektriciteitsmeter. Zonnestroom via zo’n collectieve meter levert ‘per tik’ gemiddeld 10 cent minder op dan via een woningmeter. Hierdoor zijn zonnepanelen bijna de helft minder winstgevend op een gedeeld dak dan op je eigen dak. Bijna twee miljoen woningen waarvoor zonnepanelen niet rendabel zijn – dat vraagt om een duurzame oplossing.

Herman

Ondernemer Christiaan Brester bedacht deze oplossing in de vorm van Herman de Zonnestroomverdeler. Over zijn uitvinding: “Herman verdeelt de stroom van één grote zonne-installatie op een gedeeld dak over de elektriciteitsmeters van deelnemende huishoudens. De opbrengst is via een internetapplicatie te zien en de zonnestroom kan door een aangewezen beheerder eenvoudig worden herverdeeld onder deelnemende woningen.” Peter Hoogervorst van duurzaamheidswinkel Factor 30 vult aan: “Wij hebben Herman in Wageningen geïntroduceerd, omdat hij financiële én sociale winst geeft. Zowel huurders als eigenaren kunnen mee-investeren in zonnepanelen en door de flexibele stroomverdeling kan de instapdrempel heel laag zijn.” Ook Wim Krechting, penningmeester van VvE de Volharding, is verheugd. “Wij hebben onze zonnestroom met Herman precies kunnen verdelen op basis van de servicekosten per appartement. Zo ontvangt iedereen het deel waar hij of zij recht op heeft.”

Duurzaam Wageningen

In Wageningen gebeurt veel op het gebied van zonne-energie. “Steeds meer particuliere huishoudens in Wageningen kiezen voor zonne-energie en dat is dan ook goed zichtbaar als je door de stad fietst. Het is dan ook geen wonder dat juist in Wageningen dit innovatieve zonnestroomsysteem is gerealiseerd”, aldus Lex Hoefsloot, wethouder klimaatbeleid van Wageningen. Rogier Coenraads, projectleider van Stichting Zonne-energie Wageningen: “Het zonnestroomsysteem bij VvE de Volharding is uniek door de toepassing van Herman de Zonnestroomverdeler. Dit project is het eerste in Nederland met deze zogenaamde zonnestroomverdeler. Het is een zeer origineel, innovatief product dat de realisatie van zonne-energie in de gestapelde bouw mogelijk maakt. Vanuit Stichting Zonne-energie Wageningen ondersteunen we dit initiatief daarom van harte.”

 

Print Friendly

    Comments are closed.