20 september: NIOO voegt groot zonnestroomsysteem toe aan Wageningse ‘proeftuin’

Wethouder Lex Hoefsloot, directeur NIOO Louise Vet en directeur bedrijfsvoering NIOO Petra van den Berg

Met de installatie van 118 zonnepanelen zet het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) een volgende stap om zoveel mogelijk op energie van de zon te draaien. De panelen gaan ongeveer 25.000 kWh per jaar opleveren, en vormen daarmee één van Wageningens grootste zonnestroomsystemen. Daarnaast gebruikt het instituut al op diverse andere manieren de energie van de zon. De installatie van het nieuwe systeem vormde voor wethouder Lex Hoefsloot aanleiding om directeur Louise Vet te feliciteren met deze stap en hij overhandigde haar gisteren een bos zonnebloemen.

 

 

Inspiratiebron voor andere bedrijven

“Er gebeurt veel in Wageningen op het gebied van zonne-energie. We zien dat steeds meer particulieren kiezen voor zonnepanelen op het dak, en langzaam maar zeker maken ook bedrijven en instellingen de overstap naar duurzame, schone energie. De installatie van dit zonnestroomsysteem past uiteraard geheel binnen de filosofie van het NIOO als duurzame kennisgenerator, en we hopen dat het ook een inspiratie zal zijn voor andere instellingen en bedrijven in Wageningen. Daarmee werken we met ons allen aan een klimaatneutraal Wageningen,” aldus Lex Hoefsloot.

 

NIOO ‘duurzame proeftuin’ van Nederland

Het gebouw van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) is volgens het Cradle to Cradle principe ontworpen en mag zich met recht één van de meest duurzame gebouwen van Nederland noemen. Directeur Louise Vet: “Gebruik van zonne-energie, op wat voor manier dan ook, is één van de basisprincipes van Cradle to Cradle. De stap die wij met deze installatie zetten is dan ook een logische, maar ook vanuit investeringsoverwegingen is dit interessant voor het NIOO. We wekken met deze installatie een aardig deel van onze eigen energie op en dat betekent simpelweg een lagere energierekening.”

 

Het NIOO is ook de ‘duurzame proeftuin’ van Nederland. Het instituut test regelmatig in samenwerking met bedrijven, stichtingen en overheden nieuwe ecotechnologie  uit, om vervolgens de ‘Lessons Learned’ door te geven aan de maatschappij. Het gebouw en het terrein zijn dan ook nooit af. “Naast het testen van de allernieuwste technieken, vinden we het ook belangrijk om te zien hoe zaken als zonne-energie in de praktijk werken. Met deze Lessons Learned willen we drempels voor andere instellingen en bedrijven wegnemen en hen zo helpen om over te gaan op duurzame energie,” aldus Louise Vet.

 

Samenwerking met verschillende partners

Om dit te realiseren, werkt het NIOO nauw samen met verschillende partners. Zo heeft Stichting Zonne-energie Wageningen het instituut voor de installatie van dit zonnestroomsysteem van advies gediend. “Er zijn zoveel verschillende panelen op de markt en zaken waar je rekening mee moet houden, dus het was erg prettig dat een partij als Stichting Zonne-energie Wageningen ons kon helpen bij de beoordeling van wat er in de markt mogelijk is,” geeft Louise Vet aan. De Stichting heeft als doel om een doorbraak van de toepassing van zonne-energie in Wageningen te realiseren. Op dit moment loopt dan ook de actie Zonnig Wageningen waarbij bedrijven en instellingen voordelig zonnepanelen kunnen aanschaffen. Rogier Coenraads van Stichting Zonne-energie Wageningen licht toe: “Voor veel bedrijven vormt de investering die zonnepanelen met zich meebrengen, net als het uitzoekwerk, nog een belemmering. Met de actie Zonnig Wageningen willen wij deze drempels verlagen door een concreet, voordelig aanbod te doen waarbij alles geregeld wordt. De installatie van het zonnestroomsysteem bij het NIOO juichen wij van harte toe als inspirerend voorbeeld en we hopen dat andere instellingen en bedrijven volgen.”

 

Ingenieursbureau Wepro heeft het instituut technisch-inhoudelijk geadviseerd en het zonnestroomsysteem geïnstalleerd. Arno Albers geeft toelichting op het gebouwbeheersysteem (GBS) van het NIOO, waaraan de nieuwe zonnepanelen zijn gekoppeld: “Via het GBS zijn de prestaties van de zonnepanelen exact te volgen. Er liggen plannen om de diversiteit aan duurzame energieopwekking die het NIOO in huis heeft te kunnen volgen in één overzicht, weergegeven op bijvoorbeeld een scherm in de ontvangsthal. Op deze manier ziet iedere bezoeker van het NIOO direct wat zonne-energie kan opleveren. Dit zal wellicht andere bedrijven en instellingen aansporen om ook gebruik te gaan maken van deze prachtige, schone energiebron.”

 

Diversiteit aan andere zonne-energie systemen NIOO

Het NIOO heeft niet alleen een van de grootste zonnestroomsystemen van Wageningen op het terrein, maar ook een diverse serie andere systemen om de energie van de zon te benutten. Zo zijn er thermische zonnecollectoren (die voorzien in zo’n 70% van de gebouwgebonden energiebehoefte), een zonneboiler, planten die stroom opwekken op het dak, een proef met PV-folie en zelfs een bijenhotel met avondverlichting op zonne-energie aanwezig. En er komt in 2013 nog een experimenteel type zonnecollectoren bij.

 

Print Friendly

    Comments are closed.