25 februari: De Woningstichting kiest voor zonnepanelen

In het kader van groot onderhoud heeft de Woningstichting zonnepanelen aangebracht op zeven flats rondom de Rooseveltweg. Met de opgewekte energie van de zonnepanelen wordt het elektriciteitsverbruik van de gemeenschappelijke ruimten volledig gedekt. Dit zijn de eerste woongebouwen van de Woningstichting waar zonnepanelen worden toegepast.

 

In totaal zijn er 312 zonnepanelen geplaatst, verdeeld over de 7 flats (Rooseveltweg, Brakelseweg en Kees Mulderweg). Het aantal panelen per gebouw is gebaseerd op het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de gemeenschappelijke ruimten. Alle zonnepanelen samen hebben een vermogen van 79 kWp en produceren ongeveer 78.000 kWh per jaar. Hiermee wordt het totale elektriciteitsverbruik van de gemeenschappelijke ruimten, zoals gangverlichting en liften, gedekt.

Duurzame en betaalbare woningen

De investering in de zonnepanelen is gedaan door de Woningstichting. Dankzij de zonnepanelen zijn de maandelijkse elektriciteitskosten voor de gemeenschappelijke ruimten vrijwel nihil. Een groot deel van dit voordeel wordt doorgegeven aan de huurders via een verlaging van de servicekosten. Jerry Giesbers, hoofd Vastgoed Beheer van de Woningstichting, legt uit: “De Woningstichting vindt het belangrijk om haar vastgoed te verduurzamen. Met de plaatsing van zonnepanelen op de flats aan de Rooseveltweg wordt nagenoeg al het collectieve elektriciteitsverbruik van bijvoorbeeld liften en verlichting door de zon opgewekt. Door daarnaast de servicekosten voor de huurder te verlagen, helpen we de woningen betaalbaar te houden voor onze huurders.”

 

Ook de huurders reageren enthousiast: “Leuk dat er een display in de algemene ruimte hangt waarop af te lezen is hoeveel energie we produceren. We kunnen nu zelf uitrekenen hoeveel wasmachines zouden kunnen draaien op onze opgewekte stroom”. Stichting Zonne-energie Wageningen is erg blij met het project van de Woningstichting. Rogier Coenraads, projectleider van de stichting: “Wij vinden het geweldig dat de Woningstichting heeft besloten zonnepanelen te laten plaatsen. Dit project laat zien dat zonnepanelen ook bij het groot onderhoud aan flats een goede keuze zijn. En dat zonder enige vorm van subsidie. Wij hopen dat dit project andere woningcorporaties in het land inspireert om vaker zonnepanelen toe te passen bij renovaties.” Wethouder Lex Hoefsloot is trots op de Woningstichting: “De Woningstichting bewijst met dit project eens te meer dat ze een echte Ecocorporatie is. Ze neemt haar verantwoordelijkheid in het streven van Wageningen om klimaatneutraal te zijn in 2030.”

Meten is weten

Naast zonnepanelen is er in elke flat een zogenaamde slimme elektriciteitsmeter geplaatst, en is er ook een display geplaatst in de algemene ruimte. De display geeft informatie over de zonne-energie productie en de CO2 reductie. Door het display kunnen bewoners en bezoekers precies bijhouden hoeveel stroom er wordt opgewekt met de zonnepanelen.

 

 

Print Friendly

    Comments are closed.