30 augustus: Lancering nieuw concept: BedrijfzoektBuur

Botenloods Waterscouting Musinga-Rijn

Vandaag lanceren “Wij Krijgen Kippen”, gemeente Almere, gemeente Deventer en Stichting Zonne-energie Wageningen het concept BedrijfzoektBuur. Dit concept maakt het mogelijk dat bedrijven en burgers samen een zonnestroominstallatie realiseren. In BedrijfzoektBuur investeert het Bedrijf in een zonnestroominstallatie op het dak van de woning van de burger, de Buur. Het Bedrijf is eigenaar van de zonnestroominstallatie, en heeft daarmee toegang tot fiscale mogelijkheden zoals de energieinvesteringsaftrek. De Buur heeft het genot van het gebruik van de zonnestroom, en betaalt hiervoor een vergoeding aan het Bedrijf. De een heeft het geld, de ander het dak. Samen hebben zij mooie fiscale voordelen, samen investeren zij in lokale duurzame energie.

 

 

Modelovereenkomst

Een eerste versie van de overeenkomst van het concept BedrijfzoektBuur werd in december 2011 opgesteld door Wij Krijgen Kippen. Met vereende krachten hebben Wij Krijgen Kippen, gemeente Almere, gemeente Deventer en Stichting Zonne-energie Wageningen het concept verder ontwikkeld. In opdracht van de samenwerkende gemeenten heeft Loyens&Loeff de overeenkomst tegen het licht gehouden en de laatste puntjes op de i gezet. De modelovereenkomst BedrijfzoektBuur is voor een ieder beschikbaar.

 

“Wij stellen de modelovereenkomst BedrijfzoektBuur voor iedereen gratis beschikbaar, zodat iedereen er zijn voordeel mee kan doen”, aldus Anne Stijkel, projectleider van Wij Krijgen Kippen. “Steeds meer mensen zien de mogelijkheden en voordelen van het zelf opwekken van schone stroom met zonnepanelen. Niet iedereen heeft hiervoor echter eigen geld beschikbaar. Aan de andere kant zijn er veel bedrijven die graag zonnepanelen zouden willen aanschaffen, maar of zelf erg weinig voor hun stroom betalen -waardoor zonnepanelen op het eigen bedrijfsdak financieel onhaalbaar worden- of geen geschikt dak hebben, omdat het bijvoorbeeld in de schaduw ligt. Met BedrijfzoektBuur kunnen bedrijf en buur de handen ineenslaan, en samen zonnepanelen of het dak van de burger realiseren”, legt Anne Stijkel uit.

 

BedrijfzoektBuur in Wageningen

In Wageningen onderzoekt Stichting Zonne-energie Wageningen de mogelijkheden voor realisatie van een zonnestroomsysteem op het dak van de nieuwe botenloods van Waterscouting Musinga-Rijn (zie foto). Rogier Coenraads, projectleider van Stichting Zonne-energie Wageningen, legt uit: “Waterscouting is zeer geïntereseerd in zonnepanelen op hun loods, maar beschikt niet over de financiële middelen om deze zelf volledig te financieren. Wij zijn in gesprek met een Wagenings bedrijf dat interesse heeft om te investeren in de zonnepanelen op het dak van de botenloods. Dankzij het concept BedrijfzoektBuur wordt er dan een zonnestroominstallatie gerealiseerd, die anders waarschijnlijk niet gerealiseerd had kunnen worden.”

 

BedrijfzoektBuur in Almere, Amsterdam en Deventer

Ivo Booijink, beleidsmedewerker bij de gemeente Almere, is enthousiast over het concept. “In Almere willen we aan de slag met dit concept, samen met bedrijven en een lokaal energiebedrijf waarin ook burgers deelnemen” licht Ivo Booijink toe.  “Aan dit project gaan mogelijk ook meerdere gemeenten deelnemen uit de Metropool Regio Amsterdam”. Ook Ron Sint-Nicolaas, regisseur duurzaamheid van de gemeente Deventer, ziet goede kansen voor de ontwikkeling van zonnestroominstallaties met behulp van het concept BedrijfzoektBuur. “Wij hebben contact met  meerdere bedrijven die hierin geïnteresseerd zijn  en klaar staan om het toe te passen”, aldus Ron Sint-Nicolaas.

 

 

Print Friendly

    Comments are closed.