7 januari: MARIN gaat investeren in zonnepanelen

Onlangs heeft de Raad van Toezicht van het MARIN een positief besluit genomen om te investeren in zonnepanelen op het pand van het MARIN. Het gaat om een investering van € 400.000 waarbij zonnepanelen gelegd zullen worden op een dakoppervlakte van 1.440 m2. Dit komt neer op een vermogen van 300 kiloWattpiek. De investering wordt voornamelijk gedaan vanuit duurzaamheidsoverwegingen.

 

“Door de huidige lage netto energieprijs die MARIN betaalt, is de terugverdientijd voor de zonnepanelen ongeveer twintig jaar. Dat komt neer op de technische levensduur van de zonnepanelen. De investering is daarmee kostenneutraal en MARIN verdient er dus in principe niets mee. Toch hebben we besloten een deel van onze stroombehoefte zelf te gaan opwekken met duurzame energie,” aldus Stephan Brinkmann, controller MARIN.

 

“In het Strategieplan is bepaald dat het MARIN gaat werken aan een duurzame werkomgeving. Op basis van een test met zonnepanelen in 2012 en onze keuze voor een duurzame werkomgeving, is besloten om zonnepanelen te plaatsen op een deel van het MARIN dak. Ook kregen we vanuit de organisatie steeds meer vragen waarom er niets met het dak wordt gedaan met betrekking tot zonnepanelen. Gezien de MARIN resultaten van afgelopen jaren kunnen we het ons nu permitteren om een dergelijk project uit te voeren,” licht de heer Brinkmann verder toe.

 

De zonnepanelen kunnen nog niet direct geplaatst worden. Het dak moet eerst gerepareerd worden en geschikt worden gemaakt voor het plaatsten van zonnepanelen. Hierbij zal worden aangesloten bij noodzakelijk (groot)onderhoud aan de daken. Ook wordt nog onderzocht of het mogelijk is de zonnepanelen als onderdeel van de dakbedekking te gebruiken. De verwachting is dat de zonnepanelen in de tweede helft van dit jaar daadwerkelijk geplaatst kunnen worden.

 

Stichting Zonne-energie Wageningen is verheugd met het besluit van het MARIN. “Dit besluit laat zien dat de behoefte bestaat om eigen, duurzame energie op te wekken, ook als dit financieel niet direct voordeel oplevert. Door de zeer lage energieprijs die bedrijven met een hoog elektriciteitsverbruik betalen, zijn er maar weinig grote bedrijven die investeren in zonnepanelen. Simpelweg omdat door de huidige systematiek van energiebelasting dit financieel voor hen niet interessant is. Wij hebben onlangs de politiek opgeroepen hier iets aan te veranderen, maar zijn zeer blij dat bedrijven ook zelf het initiatief nemen en laten zien dat zij duurzame energie willen,” aldus Rogier Coenraads, projectleider Stichting Zonne-energie Wageningen.

 

Print Friendly

    Comments are closed.