9 oktober: MARIN geeft opdracht voor realisatie grootste zonnestroomsysteem Wageningen

Op het dak van MARIN wordt de komende weken het grootste zonnestroomsysteem van Wageningen gerealiseerd. Eerder werd al bekend dat de Raad van Toezicht van MARIN het besluit had genomen om een investering te doen van € 400.000 voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit voornemen is nu concreet gemaakt door daadwerkelijk de opdracht te verstrekken aan zonne-energie specialist Solarcentury voor het plaatsen van maar liefst 1260 zonnepanelen. Ook binnen Nederland is een zonnestroomsysteem van een dergelijke omvang zeer bijzonder.

 

 

De zonnepanelen worden geïnstalleerd op het dak van de binnenvaarttank van MARIN. Het nieuwe zonnestroomsysteem van in totaal 320 kWp gaat naar schatting 280.000 kWh per jaar opbrengen. Hiermee wordt niet alleen het grootste zonnestroomsysteem van Wageningen gerealiseerd, maar ook één van de grotere zonnestroomsystemen van Nederland. Door de lage energiebelasting die bedrijven en instellingen met een hoog elektriciteitsverbruik betalen, zijn maar weinig grootverbruikers bereid te investeren in zonnepanelen. Voor MARIN gaven duurzaamheidsoverwegingen de doorslag om te kiezen voor zonne-energie.

Grote stap in verduurzaming MARIN

Na een zorgvuldige selectie is Solarcentury uit Helmond geselecteerd om het zonnestroomsysteem te realiseren. In het selectieproces is MARIN bijgestaan door het Wageningse E4S Consult en Stichting Zonne-energie Wageningen. “Wij zijn verheugd dat wij vanaf 2014 een deel van onze elektriciteitsbehoefte zelf duurzaam opwekken. Hiermee zetten wij een grote stap in de verdere verduurzaming van onze bedrijfsvoering. Ook voor onze werknemers en onze klanten is dit in toenemende mate van belang,” aldus Stephan Brinkmann, controller MARIN.

 

Dennis de Jong, manager Benelux van Solarcentury, is verheugd over de samenwerking. “MARIN laat hiermee zien vooruit te denken en oprecht haar bijdrage aan het milieu te willen leveren. Met onze ervaring bij de bouw van zeer grote projecten in England en de ervaring van ons Nederlandse team in landen als Duitsland en België is dit het soort gecompliceerde projecten waarin wij excelleren,” vult hij aan.

Onderzoek naar mogelijkheid tweede zonnestroomsysteem

Naast het zonnestroomsysteem dat eind november wordt opgeleverd, onderzoeken MARIN en Stichting Zonne-energie Wageningen de mogelijkheid van een tweede zonnestroomsysteem op het dak van MARIN. Projectleider Rogier Coenraads van Stichting Zonne-energie Wageningen legt uit: “Het is geweldig nieuws dat MARIN heeft besloten tot het grootschalig opwekken van zonnestroom voor de eigen bedrijfsvoering. Als volgende stap zijn we nu samen met MARIN aan het onderzoeken of het technisch, financieel en juridisch haalbaar is een tweede zonnestroominstallatie te realiseren, dat via fysieke kabels zonnestroom kan leveren aan naburig gelegen afnemers”. Mogelijke afnemers zijn bijvoorbeeld een aantal appartementencomplexen in de nabijheid van MARIN. Het haalbaarheidsonderzoek wordt momenteel uitgevoerd door Qing en KEMA.

 

Print Friendly

    Comments are closed.