Familie De Roos (12 panelen, plat dak)

Speelde u al langer met het idee om zonnepanelen aan te schaffen?

“Ja, al een hele tijd, alleen hadden we het idee dat ons dak niet geschikt was omdat het een klein plat dak is waar maar 4 zonnepanelen op konden liggen. Dat vonden we te weinig.”

 

U heeft de zonnepanelen niet aangeschaft in het kader van Zonnig Wageningen. Was hier een reden voor?

“Via Zonnig Wageningen konden we dus maar 4 zonnepanelen plaatsen. We zagen echter een blaadje van installateur Burghouwt en zij bleken kleinere panelen te hebben. Die konden bovendien in ‘portrait’ geplaatst worden waardoor we 12 panelen op ons dak konden plaatsen. Het was wel iets duurder maar voor ons daarom toch heel interessant.”

 

Hoeveel verwacht u jaarlijks te besparen op uw stroomverbruik? 

“De 12 panelen hebben samen een vermogen van 2880 Wp en gaan naar verwachting 2400 kWh opleveren. Dat komt omdat ze op het zuidwesten gericht staan en in de ochtend wat schaduw hebben. Naar verwachting leveren ze daarom 85% van het maximaal haalbare. Met onze zonnepanelen gaan we iets meer dan de helft van ons verbruik zelf opwekken en dus besparen.”

 

Waarom heeft u zonnepanelen aangeschaft, was dat uit investeringsoverwegingen, duurzaamheid of beide?

“Beide. Het mooie van zonnepanelen is dat duurzaamheid en investeren samengaan. Het is een interessante investering want de energieprijzen gaan omhoog en die hebben we nu voor een deel vastgezet. Tegelijkertijd ben je duurzaam bezig en is het fijn om op dat gebied ons steentje bij te dragen.“

 

Voor veel mensen vormt de investering die eerst gedaan moet worden een drempel; dit was voor u geen belemmering?

“Nee, het geld was beschikbaar en bij de bank krijg je niet hetzelfde rendement! Bovendien weet je waar je aan toe bent en is het een heel veilige investering.”

 

Hoe voelt het om uw eigen energie op te wekken?

“Je let er toch wel op wat de panelen opbrengen. Via een draadloos kastje in de woonkamer kan ik zien wat de panelen doen; daar kijk je dan toch wel elke dag even naar. Sinds de installatie op 30 juli 2012 is er in totaal nu zo’n 700 kWh geproduceerd. Als de eerste 4 maanden van het jaar ongeveer evenveel opbrengen als de afgelopen 4 maanden en als de drie zomermaanden daarna nog zo’n 1000 kWh opbrengen, dan zit het zo ongeveer op de verwachte opbrengst.”

 

Hoe verliep de installatie van de zonnepanelen?

“De installatie door Burghouwt ging op zich goed, er was even een onderdeel niet en een kabel brak nog, maar dat is allemaal goed gekomen. En de panelen liggen er heel netjes bij, daar zijn we blij mee!”

 

december 2012

 

Print Friendly

    Comments are closed.