Dhr. en Mevr. Vrijbergen (6 panelen, schuin dak)

Wat heeft u doen besluiten een zonnestroomsysteem aan te schaffen? Waren dit investeringsoverwegingen, duurzaamheid of beide?

“Beide, duurzaamheid is daarin echter nog belangrijker dan de investeringsoverweging. We hebben al langer zonnepanelen en ook een zonneboiler.”

 

Speelde u al langer met dit idee?

“We hebben al sinds ‘95/’96 zonnepanelen op het dak van de garage. De omvormer daarvan is kapot en bovendien wilde ik uitbreiden. Ik heb nu 6 panelen laten plaatsen die schat ik 1000 a 1100 kWh gaan opleveren; iets minder dan de maximum opbrengst omdat ons dak niet helemaal op het zuiden ligt. Toch is dat veel meer dan panelen die ik nu heb liggen; die brengen samen maar 350 kWh op. Zonnepanelen waren indertijd overigens veel duurder in aanschaf.”

 

Hoe hoorde u van de actie Zonnig Wageningen?

“Tweeërlei; via het radioprogramma Vroege Vogels, waarbij over zonnepanelen werd gepraat (maar dat was met een ander bedrijf) en via een advertentie in Veluwepost over een informatiebijeenkomst van Zonnig Wageningen.”

 

Was de actie Zonnig Wageningen voor u aanleiding om nu echt over te gaan tot aankoop?

“We zijn bij de informatiebijeenkomst geweest in Ons Huis en waren erg tevreden over Atama, het bedrijf dat de zonnepanelen installeert. Dat, samen met de garanties die worden geboden door Stichting Zonne-energie Wageningen, was voor ons reden om over te gaan tot aankoop.”

 

Voor veel mensen vormt de investering die eerst gedaan moet worden een drempel; dit was voor u geen belemmering?

“De investering heb je in +/- 10 jaar eruit. Dat klinkt misschien een beetje toekomstgericht, maar over 10 jaar ga ik met pensioen en dan is het wel fijn als je maandlasten van de energierekening wat lager zijn.”

 

Hoe voelt het om straks zelf uw energie op te wekken?

“Je blijft altijd afhankelijk van de grote energieleveranciers, maar je gaat wel bewuster met je elektriciteitsverbruik om. Er zit nu ook een metertje bij zodat je precies kan zien hoeveel het oplevert. Zelfs al er maar weinig zon op staat dan zie je de meter al achteruit lopen. Als de zon er vol op staat loopt de meter echt hard achteruit en dat is leuk om te zien.”

 

Hoeveel verwacht u jaarlijks te besparen op uw stroomverbruik?

“We laten 6 panelen plaatsen, en omdat ons dak niet helemaal op het zuiden staat, levert dat ongeveer 1000 a 1100 kWh op. We verbruiken 3000 kWh in totaal, dus dat is toch een derde van ons totale verbruik. Jammer genoeg passen er maar 6 panelen op ons dak, anders had ik er wel meer laten plaatsen!”

 

Hoe verliep de installatie van de zonnepanelen?

“Goed, ze waren om 11.30 begonnen en om 15.30 waren ze klaar. De installateurs van Atama werkten keurig netjes, rustige mensen die wel vlot doorwerken dus daar zijn we heel tevreden over.”

 

september 2012

 

Print Friendly

    Comments are closed.