Van Haren Diervoeders – 28 zonnepanelen

Sinds februari 2013 liggen maar liefst 28 zonnepanelen op het dak van de voorraadschuur van V.O.F. Van Haren Diervoeders. Het bedrijf levert diervoeders aan vooral agrarische bedrijven in de regio. Het bedrijfspand van de heer Van Haren staat naast zijn woning aan de noordrand van Wageningen en bestaat uit een onverwarmde schuur voor de opslag van diervoeders. Er is alleen stroom voor verlichting nodig. Enthousiast gemaakt door positieve verhalen van klanten en familie heeft de heer van Haren besloten een zonnestroomsysteem aan te schaffen.

Stroom wordt bijna volledig opgewekt door de zon

De 28 zonnepanelen met een vermogen van 240 Wp per paneel hebben in totaal een vermogen van 6.720 Wp. Het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de heer Van Haren – zakelijk en privé samen– is ongeveer 6.300 kWh/jaar.  Met een opbrengst van 5.700 kWh/jaar dekt de zonnestroominstallatie bijna het volledige eigen verbruik.

Zeer interessante investering

“Ik zie de ontwikkelingen omtrent zonnepanelen al langer in de krant en hoorde steeds meer verhalen van klanten en familie die al zonnepanelen hadden aangeschaft. Omdat ik nu de investering kon doen, heb ik Solarion uit Bennekom laten langskomen en het bleek inderdaad heel goed mogelijk om op mijn dak zonnepanelen te plaatsen. Volgens de eerste schattingen is de terugverdientijd van de installatie 6,5 à 7 jaar, dus dit is zakelijk gezien natuurlijk een hele goede investering. Daarnaast is het een mooi idee dat je je energie zelf met behulp van de zon opwekt”, aldus de heer Van Haren.

Fiscale voordelen

In eerste instantie leek het voordeliger om de zonnepanelen als particulier aan te schaffen en gebruik te maken van de landelijke PV-subsidie voor particulieren. Als bedrijf aan huis kan je kiezen om óf gebruik te maken van de subsidie als particulier óf gebruik te maken van de fiscale aftrekposten als bedrijf. In overleg met de boekhouder bleek het toch voordeliger om de zonnepanelen als bedrijf aan te schaffen en gebruik te maken van de fiscale voordelen.

Zeer tevreden

Het systeem is geïnstalleerd door Solarion uit Bennekom. De heer van Haren is zeer tevreden over de installatie en het materiaal en promoot nu zelf zonnestroomsystemen bij anderen door folders van Solarion bij de koopwaar uit te stallen.

 

juli 2013

 

Meer cases >>

 

Print Friendly

    Comments are closed.