Familie Pompe van Meerdervoort (8 panelen op huurwoning)

In februari zijn voor het eerst zonnepanelen geplaatst op individuele huurwoningen van de Woningstichting. Sinds juli 2012 kunnen huurders van de Woningstichting bij groot onderhoud zonnepanelen laten plaatsen, maar dit is nu ook mogelijk voor individuele huurders, buiten het groot onderhoud. Dat de vraag hiernaar groot is, blijkt uit het feit dat direct al 12 individuele huurders hebben getekend voor de plaatsing van zonnepanelen.

 

De regeling voor individuele huurwoningen is bijna hetzelfde als die bij groot onderhoud. De Woningstichting regelt de plaatsing van de zonnepanelen en neemt de helft van de investering in zonnepanelen voor haar rekening. De huurders betalen de andere helft via een huurverhoging. De Woningstichting is eigenaar van de panelen en blijft dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Het voordeel van de zonnepanelen is geheel voor de huurder: die profiteert direct van een lagere energierekening.

Eerste zonnepanelen individuele huurwoningen geplaatst

Vanaf half februari zijn de eerste zonnepanelen op individuele huurwoningen geplaatst. Familie Pompe van Meerdervoort was één van de eersten die de panelen liet plaatsen. Met 8 zonnepanelen van 250 Wp, die naar verwachting zo’n 1800 kWh per jaar gaan opleveren, gaat het gezin voortaan volledig in haar eigen energiebehoefte voorzien. “Vanuit milieuoverwegingen hadden we al een tijdje het idee om zelf onze energie op te wekken, maar we dachten dat dit met een huurwoning lastig zou zijn. Eind vorig jaar hebben we gebeld met de Woningstichting en onze interesse in zonnepanelen kenbaar gemaakt. Daar moesten ze even over nadenken omdat ze dit normaal gesproken tijdens groot onderhoud meenemen. Twee weken later hadden we echter al antwoord dat het wel mogelijk was. Deze nieuwe regeling is voor ons ideaal. Er zijn 8 zonnepanelen op ons dak geplaatst; dit is toch een fiks bedrag en het zou voor ons geen optie zijn geweest om dat zelf te investeren,” vertelt Vincent Pompe van Meerdervoort.

Financieel plaatje

In tegenstelling tot de regeling via groot onderhoud, geeft de Woningstichting bij individuele woningen geen financiële waarborg af, mocht de energieopbrengst van de panelen onverhoopt tegenvallen. “We laten altijd eerst onderzoeken of het plaatsen van zonnepanelen rendabel is voor de huurder. Deze offerte vertalen wij voor de huurder naar wat het voor hen betekent in huurverhoging. Daarnaast krijgen zij een inschatting van wat zij gaan besparen op hun energierekening. Wanneer de plaatsing van zonnepanelen niet rendabel is, raden wij de plaatsing van zonnepanelen af. Maar huurders maken dus echt zelf de afweging of zij zonnepanelen willen laten plaatsen,” aldus Christine Schoones van de Woningstichting.

 

“Van de Woningstichting kregen we een duidelijk financieel plaatje,” licht Vincent toe. “Er kwam iemand langs die ging kijken hoeveel zonnepanelen we nodig hadden en hoeveel die waarschijnlijk gaan opbrengen. We betalen aan de Woningstichting wel wat meer huur, maar in totaal zijn onze maandlasten nu lager dan voorheen. Via een kastje aan de muur kan je precies zien wat de zonnepanelen opbrengen en het lijkt erop dat ze inderdaad gaan opbrengen wat werd verwacht.”

Zonnepanelen: gewoon doen!

Het gezin raadt iedereen dan ook aan om zonnepanelen te laten installeren. “De installatie van de panelen verliep heel soepel,” vertelt Vincent. “De installateurs waren perfect op tijd en in 6 uurtjes lagen de panelen op het dak. We hadden verwacht dat de stroom er een hele tijd af zou moeten, maar die is er maar 5 minuutjes af geweest. Het lijkt van tevoren een hele operatie, maar dat valt dus enorm mee. Nu wekken we onze eigen energie op en dat voelt erg goed. Er is geen reden om het niet te doen, als je zonnepanelen kan laten plaatsen, moet je het gewoon doen.”

 

De Woningstichting verwacht dat veel meer huurders de komende jaren de overstap zullen maken naar zonne-energie. “Zonnepanelen op het dak van de buren werkt aanstekelijk. Wanneer het installatiebedrijf de offerte aan het opnemen is, komen er vaak spontaan al mensen aanlopen omdat ze ook geïnteresseerd zijn in zonnepanelen,” zegt Christine Schoones. “Vanuit de Woningstichting werken we graag mee aan energiebesparende maatregelen, ook vanuit het oogpunt van een klimaatneutraal Wageningen in 2030.”

Aanvragen zonnepanelen

Huurders kunnen een aanvraag doen voor de plaatsing van zonnepanelen op hun dak via de website van de Woningstichting. Als de plaatsing van de zonnepanelen rendabel blijkt en de huurder instemt met het plaatsen van de panelen en de bijbehorende huurverhoging, kunnen de panelen binnen 8 à 10 weken geplaatst worden, gerekend vanaf het moment dat de huurder de aanvraag doet. Voor geïnteresseerde huurders heeft de Woningstichting een speciale folder opgesteld met daarin onder andere een rekenvoorbeeld.

 

maart 2013

 

Print Friendly

    Comments are closed.