Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van een zonnestroomsysteem en/of zonnepanelen op mijn dak?

 

Nee, het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is in principe vergunningsvrij.  Indien u een monumentaal pand bezit, dan is een omgevingsvergunning (WABO) vereist en gelden bepaalde voorwaarden die u via de gemeente kunt opvragen.

 

In het geval uw pand niet een monument betreft moet u wel altijd aan een aantal voorwaarden voldoen:

 

  • Op een schuin dak moeten de zonnepanelen binnen het dakvlak liggen en niet over dakrand steken en de hellingshoek van het paneel moet gelijk zijn aan het die van het dak.
  • Bij een plat dak moet de afstand van het paneel tot de rand van het dak minimaal gelijk zijn aan de hoogte van het paneel.  Op deze wijze is de zichtbaarheid vanaf de weg beperkt.
  • Sinds oktober 2010 is een WABO-vergunning  vereist indien u panelen tegen/aan de gevel wilt bevestigen, bijvoorbeeld als afdakje boven de voordeur.
  • Bij het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel is een vergunning nodig.

 

Voor algemene informatie over de WABO-vergunning en zonnepanelen kunt u terecht bij gemeente Wageningen, afdeling Vergunningen, Sjaak Polderman telefoon:  0317-492782.

 

Alleen voor informatie over monumenten en zonnepanelen kunt u terecht bij:  Maarten van Wijngaart van de gemeente Wageningen,  telefoon: 0317-492917.

 

< Terug naar FAQ’s Algemeen

 

Print Friendly

    Comments are closed.