7 oktober: ‘Wageningen Werkt Duurzaam’ breed gedragen door Wageningse bedrijven en instellingen

Een samenwerkingsverband ‘Wageningen Werkt Duurzaam’ kan op grote steun rekenen van Wageningse bedrijven en instellingen. Dat bleek op de Wageningse Klimaatconferentie, die afgelopen donderdag plaatsvond in hotel de Wageningsche Berg. De meeste van de ruim honderd deelnemers gaven aan ook zelf een concrete bijdrage te willen leveren. Ze drongen erop aan om snel tot concrete acties en activiteiten over te gaan gezien de urgentie van klimaatverandering. Ook verzochten de deelnemers om vooral ook ... lees verder »

22 september: Ondernemers en gemeente slaan handen ineen voor duurzaamheid

160601-flyer-klimaatconferentie_uitsnede   Het Wagenings Ondernemers Contact (WOC) en de gemeente Wageningen sluiten op de Wageningse Klimaatconferentie van 6 oktober aanstaande een convenant. Daartoe hebben het WOC-bestuur en het college van B&W besloten. De Wageningse ondernemers en de gemeente gaan zich inzetten voor projecten op het gebied van klimaat en duurzaamheid onder de noemer Wageningen Werkt Duurzaam.     Kansen voor het bedrijfsleven Zowel het WOC als de gemeente zijn ervan overtuigd dat er concrete maatregelen ... lees verder »

15 september: Wageningse Klimaatconferentie gaat inspireren en informeren

160601-flyer-klimaatconferentie_uitsnedeWageningse bedrijven, instellingen en (burger)organisaties gaan kijken welke kansen de veranderingen in economie en klimaat voor hen bieden. Dat gebeurt op donderdag 6 oktober tijdens de Wageningse Klimaatconferentie. De Klimaatconferentie wordt georganiseerd door de gemeente Wageningen en Stichting Zonne-energie Wageningen. De wethouders Lara de Brito en Dennis Gudden kijken er naar uit: “Er is in Wageningen de afgelopen jaren al zoveel gebeurd op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Maar ... lees verder »

31 mei: Wageningen wederom genomineerd voor Solar City!

solar-days-2016De nominaties voor de verkiezing van Solar City 2016 zijn bekend! Deze verkiezing wordt georganiseerd in het kader van de promotiecampagne Solar Days. Uit een groot aantal aanmeldingen heeft een vakjury drie genomineerden geselecteerd: Hardenberg, Wageningen en Zwolle. Deze drie gemeenten maken kans op de titel Solar City 2016. De genomineerden presenteren zich op 2 juni tijdens het Nationaal Solar Evenement in Utrecht. Dan zal ook de uiteindelijke winnaar worden bekendgemaakt. Nominatie Wageningen ... lees verder »

15 april: Albers Alligator kiest voor zonnepanelen

Zonnepanelen_Albers-Alligator_webWethouder Lara de Brito opent de installatie van Albers Alligator in bijzijn van directeur Ronald Edel en zijn kinderen. Het bedrijf Albers Alligator, gevestigd op de Nude in Wageningen, investeert fors in duurzame energie en plaatst 648 zonnepanelen op het dak. De jaarlijkse opbrengst van dit zonnestroomsysteem van 175 kWp staat gelijk aan het gemiddelde elektriciteitsverbruik van 50 huishoudens. Afgelopen vrijdag heeft wethouder Lara de Brito de zonnestroominstallatie feestelijk geopend en haar ... lees verder »

11 december: 380 zonnepanelen op studentencomplex Binnenveld

Binnenveld-IdealisOp het dak van 150 studentenkamers aan de Haarweg zijn 380 zonnepanelen geïnstalleerd. De verwachting is dat deze panelen jaarlijks ongeveer 90.000 kWh aan elektra op zullen wekken. Dit is ongeveer de helft van het gemiddelde energieverbruik van het complex Binnenveld de afgelopen jaren. Een prachtige stap”, aldus Sylvie Deenen, directeur Idealis. “Met deze zonnepanelen leveren we weer een goede bijdrage aan het milieu. Daarnaast betekent het bovendien een besparing van de woonlasten voor onze ... lees verder »

27 november: Coöperatieve zonnecentrale op dak MARIN in bedrijf – Wageningen op Zon

Zonnepanelen-MARINV.l.n.r. Stephan Brinkmann (MARIN), Frank Zegers (Wageningen op Zon) en Rogier Coenraads (Stichting Zonne-energie Wageningen) bij de 200 kWp coöperatieve zonnecentrale Vandaag is het grootschalige zonne-energiesysteem van Coöperatie Wageningen op Zon op het grote dak van de diepwatertank van MARIN (het Maritiem Research Instituut Nederland) feestelijk in bedrijf genomen. 78 huishoudens verenigd in Coöperatie Wageningen op Zon hebben gezamenlijk de investering van 250.000 euro in de zonnepanelen ... lees verder »

29 juli: Coöperatief zonne-energieproject op dak MARIN

Unieke samenwerking inwoners en bedrijfsleven voor schonere stad Coöperatief zonne-energieproject op dak MARIN uitsnede1 Vandaag ondertekenden MARIN en Coöperatie Wageningen op Zon de overeenkomst tot realisatie van een collectief zonne-energiesysteem op het grote dak van de diepwatertank van het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN). MARIN stelt het dak van de maritieme testfaciliteit gratis ter beschikking en inwoners verenigd in Coöperatie Wageningen op Zon investeren in de zonnepanelen. Burgemeester Van Rumund was erbij aanwezig en toonde ... lees verder »

8 juni: Utrecht verkozen tot Solar City 2015, Wageningen voor derde jaar op rij genomineerd

Logo Solar Days 2015Tijdens het Nationaal Solar Evenement, afgelopen vrijdag in Nijmegen, is bekend gemaakt dat Utrecht is verkozen tot Solar City 2015. Wageningen was voor het derde jaar op rij genomineerd voor de titel van beste zonne-energiestad van Nederland, een unieke prestatie.   De jury gaf aan Wageningen om de volgende redenen te hebben genomineerd: “Gemeente Wageningen heeft klimaatneutraal als doelstelling voor 2030, en werkt al enkele jaren actief aan de realisatie hiervan onder regie van de Stichting ... lees verder »

2 juni: Wageningen genomineerd voor Solar City 2015!

Logo Solar Days 2015Wageningen is, samen met Utrecht en Delft, genomineerd voor de titel ‘Solar City 2015′. Deze verkiezing wordt georganiseerd in het kader van de promotiecampagne Solar Days en is bedoeld voor Nederlandse gemeenten en steden die koploper zijn op het gebied van zonne-energiesystemen en die het gebruik van zonne-energie stimuleren. Het is de derde keer op rij dat Wageningen genomineerd wordt voor deze eervolle titel. In 2013 won Wageningen de verkiezingen en werd tot Solar City 2013 gekroond. ... lees verder »

9 april: Informatiebijeenkomst Zonnig Wageningen druk bezocht

Icoon-Zonnig-Wageningen-150x150pxOp 9 april 2015 organiseerde Stichting Zonne-energie Wageningen de informatiebijeenkomst Zonnig Wageningen in de bblthk. Ook dit jaar werd de bijeenkomst weer druk bezocht. Er werden verschillende presentaties gegeven en voorafgaand aan en na afloop van de bijeenkomst was er een leveranciersmarkt met een aantal aanbieders uit de regio.   Hieronder kunt u de presenties van de avond downloaden.   Presentaties De kracht van zonne-energie (Rogier Coenraads, Stichting Zonne-energie Wageningen) ... lees verder »

18 maart: Stichting Zonne-energie Wageningen ondertekent Gelders Energieakkoord

In 2020 wordt in 100.000 woningen in Gelderland energie opgewekt. Huurwoningen hebben gemiddeld energielabel B. In 2050 is de provincie Gelderland klimaatneutraal. Deze en meer ambities zijn vastgelegd in het Gelders Energieakkoord, dat gisteravond door zo’n honderd Gelderse partijen, waaronder Stichting Zonne-energie Wageningen, werd ondertekend. Daarmee committeren deze bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties zich aan een pakket maatregelen om de provincie te verduurzamen. ... lees verder »

16 december: Ruim 11.000 nieuwe zonnepanelen in Wageningen

Afgelopen week werd het innovatieve zonne-energieproject van de gemeente Wageningen afgerond. Dit Wageningse zonne-energieproject is onderdeel van het landelijke Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden (IKS). Voor uitvoering van het project werd in april 2011 de Stichting Zonne-energie Wageningen opgericht.   In Stichting Zonne-energie Wageningen werken bedrijven, instellingen, burgers en overheid samen aan de grootschalige realisatie van zonne-energie in Wageningen. Een vijftiental ... lees verder »

6 september: Pilot met slimme combinatie van zonneboiler en CV ketel van start

Deze maand is bij 5 huishoudens in Wageningen een pilot project gestart waarin de slimme combinatie van een Solesta zonneboiler en een ATAG CV-ketel met rookgaskoeler extra energiebesparing kan opleveren voor huishoudens. Door extra koeling van de rookgassen van de cv-ketel heeft de zonneboiler in zomer én winter een hogere opbrengst. Dat leidt tot een lager gasverbruik voor de huishoudens.   Door de slimme en innovatieve combinatie van cv-ketel en zonneboiler kunnen de rookgassen van  de combiketel ... lees verder »

25 augustus: Nieuwe PV-technologieën in kaart gebracht

Vandaag publiceert Stichting Zonne-energie Wageningen het rapport ‘Inventarisatie innovatieve PV-technologieën’. In deze publicatie worden twaalf fotovoltaïsche technologieën, verspreid over drie generaties, in kaart gebracht. Aanleiding voor de inventarisatie vormt het onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Stichting Zonne-energie Wageningen naar de mogelijkheden voor realisatie van een innovatief zonnestroomsysteem op het gebouw van het NIOO in ... lees verder »

6 augustus: SDE+ subsidie voor ondernemers

Ondernemers opgelet! In september openen fasen 4 en 5 van de landelijke SDE+ subsidieregeling. Grootverbruikersaansluiting? SDE+ subsidie is interessant! Dankzij de SDE+ subsidie zijn zonnepanelen voor panden met een grootverbruikersaansluiting interessant, vooral voor bedrijven en instellingen. Mét SDE+ subsidie kan de terugverdientijd van zonnepanelen teruggebracht worden tot 8 à 10 jaar. Een indicatie van de impact van de SDE+ subsidie op de terugverdientijd staat in onderstaande tabel: ... lees verder »

8 juli: Kinderen Kievitsnest genieten van de zon

Wethouder Lara de Brito (uiterst rechts), directeur Onno Bakker van Kinderopvang Wageningen (uiterst links), medewerkers en kinderen in de speeltuin van kindercentrum Kievitsnest poseren bij een door de kinderen geschilderd zonnepaneel In de aanwezigheid van de kinderen van kindercentrum Kievitsnest en wethouder Lara de Brito werden gisteren 18 zonnepanelen feestelijk in gebruik genomen. De zonnepanelen zijn geïnstalleerd op het dak van het kindercentrum aan de Kievitsweide en zullen naar verwachting ... lees verder »

29 mei: Voorinschrijving Wageningen op Zon van start

Vandaag start de voorinschrijving voor deelname aan de realisatie van het eerste collectief zonnestroomsysteem van coöperatie Wageningen op Zon. De burger coöperatie maakt het mogelijk om gezamenlijk te investeren in een zonnecentrale op het dak van een wetenschappelijk instituut in Wageningen.   Er zijn 800 zonnestroomdelen beschikbaar. Toewijzing vindt plaats op volgorde van inschrijving. Eén zonnestroomdeel levert jaarlijks gemiddeld 225 kWh (de opbrengst van één zonnepaneel). ... lees verder »

15 mei: Solar City 2014, Wageningen draagt stokje over aan Amsterdam en Nijmegen

Tijdens het Nationale Zonne-energiedebat, donderdag 15 mei 2014 in Wageningen, werd bekend gemaakt welke gemeente zich dit jaar Solar City 2014 mag noemen. Amsterdam en Nijmegen delen dit jaar de eerste plaats en dragen daarmee allebei de titel Solar City 2014. Als Solar City 2014 mogen beide gemeenten zich de beste zonne-energiegemeente van Nederland noemen. Er was zo’n miniem verschil in het aantal te behalen punten tussen beide gemeenten, dat de jury besloot dat er in 2014 twee gemeenten zijn die ... lees verder »

6 maart: Oproep aan minister Kamp: laat ontzorgmodel intact

In een brief aan minister Kamp van Economische Zaken roepen de wethouders van een vijftal gemeenten de minister op om het goed werkende ontzorgmodel voor zonne-energie intact te laten. De brief aan minister Kamp is ondertekend door wethouder Lex Hoefsloot van de gemeente Wageningen, tevens voorzitter van de Raad van Advies van Stichting Zonne-energie Wageningen. Ook de wethouders Maarten van Poelgeest (Amsterdam), Mirjam de Rijk (Utrecht), John Nederstigt (Haarlemmermeer), Jeroen Nobel (Haarlemmermeer) ... lees verder »

25 februari: De Woningstichting kiest voor zonnepanelen

In het kader van groot onderhoud heeft de Woningstichting zonnepanelen aangebracht op zeven flats rondom de Rooseveltweg. Met de opgewekte energie van de zonnepanelen wordt het elektriciteitsverbruik van de gemeenschappelijke ruimten volledig gedekt. Dit zijn de eerste woongebouwen van de Woningstichting waar zonnepanelen worden toegepast.   In totaal zijn er 312 zonnepanelen geplaatst, verdeeld over de 7 flats (Rooseveltweg, Brakelseweg en Kees Mulderweg). Het aantal panelen per gebouw is ... lees verder »

6 februari: Onderzoek haalbaarheid zonnestroominstallatie De Keijenberg van start

vlnr: Luc Pellis en Rogier Coenraads (Stichting Zonne-energie Wageningen), Roel van Laar (Roseboom Ede), Martin Ruiter (QING Sustainable) en Judith Jansen (Roseboom Ede) Vandaag hebben Roseboom Ede en Stichting Zonne-Energie Wageningen hun handtekening gezet onder een onderzoeksopdracht aan adviesbureau QING Sustainable. QING gaat onderzoeken of een grootschalige PV-installatie op voormalig vuilstortplaats De Keijenberg in Wageningen technisch mogelijk en financieel rendabel is. Voormalige ... lees verder »

31 januari: Partijleider GroenLinks Bram van Ojik bezoekt zonnepanelenproject MARIN

Bram van Oijk bezoekt zonnepanelenproject MARIN Met een bezoek aan de 1260 onlangs geïnstalleerde zonnepanelen op het dak van MARIN trapte Bram van Oijk, de partijleider van GroenLinks, vandaag de campagne ‘GroenLinks trekt aan de bel’ af. De nieuwe zonnepanelen gaan 280.000 kWh per jaar opleveren en vormen daarmee het grootste zonnepanelenproject in Wageningen en een van de grotere projecten in Nederland. De geboren en getogen Veenendaler Van Ojik was onder de indruk van het project: ... lees verder »

4 december: Zonnepanelen Heerenstraattheater Wageningen dankzij unieke pilot

Martin Ruiter krijgt van Sint de letter S van 'Salderen van onderaf'. Rechts Rogier Coenraads Vandaag is het zonnestroomsysteem op het dak van het Heerenstraattheater in het centrum van Wageningen in werking gesteld. De 10 zonnepanelen leveren vanaf vandaag stroom voor o.a. de projectoren en de verlichting in de drie bioscoopzalen van het Wageningse filmtheater. Unieke pilot ‘salderen van onderaf’ De zonnepanelen zijn mogelijk gemaakt door een voor Nederland unieke pilot gebaseerd ... lees verder »

7 november: Zonnestroomverdeler wint Herman Wijffels Innovatieprijs

Met Herman de Zonnestroomverdeler is LENS BV uit Amsterdam de winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2013. De jury riep Herman, een energie-innovatie die het delen van zonnestroom mogelijk maakt, uit tot meest kansrijke, duurzame innovatie van Nederland. De onderneming wint hiermee een bedrag van € 50.000. De jury zegt over deze innovatie: “De zonnestroomverdeler maakt zonnestroom voor iedereen toegankelijk en rendabel. Het is ook een sociale innovatie: bewoners gaan samen zonnestroom ... lees verder »

10 oktober: Stichting Zonne-energie Wageningen op Omroep Gelderland

Rogier Coenraads wordt geïnterviewd door Omroep Gelderland Wageningen was op de Dag van de Duurzaamheid uitgekozen door Omroep Gelderland voor drie interviews op de radio. Om 10 voor half 8 ‘s ochtends vond het eerste interview plaats met wethouder Lex Hoefsloot van de gemeente Wageningen over de uitdagingen van de doelstelling Wageningen klimaatneutraal in 2030.   Een uur later stond Omroep Gelderland bij Wageningen Universiteit bij het bedrijf Plant-e tussen het groen. Plant-e heeft een concept ... lees verder »

9 oktober: MARIN geeft opdracht voor realisatie grootste zonnestroomsysteem Wageningen

Op het dak van MARIN wordt de komende weken het grootste zonnestroomsysteem van Wageningen gerealiseerd. Eerder werd al bekend dat de Raad van Toezicht van MARIN het besluit had genomen om een investering te doen van € 400.000 voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit voornemen is nu concreet gemaakt door daadwerkelijk de opdracht te verstrekken aan zonne-energie specialist Solarcentury voor het plaatsen van maar liefst 1260 zonnepanelen. Ook binnen Nederland is een zonnestroomsysteem van een dergelijke ... lees verder »

11 september: Kinderen ’t Klokhuis krijgen energie van de zon

Wethouder Lex Hoefsloot (r) feliciteert directeur Onno Bakker (l) Sinds gisteren krijgen de kinderen van BSO ’t Klokhuis energie van de zon. Op het dak van het BSO-gebouw aan de Piet Bakkerstraat werden 12 zonnepanelen geïnstalleerd die naar verwachting 2.550 kWh per jaar gaan opwekken. Hiermee is BSO ’t Klokhuis de eerste kinderopvanglocatie in de gemeente Wageningen die zonnepanelen op het dak laat plaatsen. Ook binnen Nederland is Kinderopvang Wageningen één van de koplopers als het gaat om duurzame ... lees verder »

22 juli: Vacature projectmedewerker zonne-energie (gesloten)

De reactietermijn voor deze vacature is gesloten   Stichting Zonne-energie Wageningen zoekt een project-medewerker zonne-energie   locatie: Wageningen uren per week: 24 à 32 uur periode: 6 maanden per: zo snel mogelijk Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een projectmedewerker die organisatorische en communicatieve kwaliteiten combineert met relevante kennis van (duurzame) energie. Waar kom je te werken? Je gaat werken in het boeiende en zich snel ontwikkelende gebied van zonne-energie. ... lees verder »

16 juli: Zonthermische systemen in kaart gebracht

Vandaag publiceert Stichting Zonne-energie Wageningen het rapport ‘Inventarisatie zonthermische systemen’. In deze publicatie wordt de markt voor zonthermische systemen in kaart gebracht, en zijn de verschillende typen zonthermische systemen geïnventariseerd en door middel van overzichtelijke factsheets in kaart gebracht. De Stichting hoopt hiermee meer inzicht te verschaffen in de voor velen nog onbekende wereld van zonnewarmte en zo drempels weg te nemen voor bedrijven, instellingen ... lees verder »

19 juni: Wageningen stapt over op warm water van de zon

Solesta installeert de zonneboiler boven de bestaande zonnepanelen Afgelopen dinsdag is de eerste zonneboiler geïnstalleerd bij de familie Van Dokkum aan de Lijsterbeslaan na een bezoek aan de informatieavond van Zonnig Wageningen dit voorjaar. Tijdens deze informatieavond, georganiseerd door Stichting Zonne-energie Wageningen, werd naast zonnepanelen ook ruim aandacht besteed aan zonneboilers. Naar aanleiding van een leveranciersactie op dezelfde avond besloot het echtpaar hun warm water ... lees verder »

14 juni: Wageningse daken in kaart gebracht met digitale zonatlas

Wethouder Lex Hoefsloof bekijkt op de zonatlas of het dak van collega Marian van der Stok geschikt is voor zonnepanelen Wageningen heeft er een nieuwe slimme tool bij in de transitie naar schone energie: de digitale zonatlas. Op deze interactieve website kunnen mensen met één muisklik zien of hun dak geschikt is voor zonne-energie. Wethouder Lex Hoefsloot keek vandaag meteen of het dak van zijn collega Marian van der Stok geschikt is voor zonnepanelen. “Als Gemeente zijn we erg blij met de Wageningse Zonatlas. ... lees verder »

13 mei: Wageningen uitgeroepen tot Solar City 2013!

vlnr: Jacqueline Oosterwijk, Lex Hoefsloot en Rogier Coenraads Tijdens het Nationaal Zonne-energiedebat is bekendgemaakt dat Wageningen is verkozen tot beste zonne-energie gemeente van Nederland en een heel jaar lang de titel “Solar City 2013″ mag dragen. In een driestrijd tussen de overgebleven genomineerde gemeenten wist Wageningen de Friese gemeente Leeuwarden en het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee achter zich te houden. Wageningen werd door de vakjury als beste beoordeeld, ... lees verder »

25 april: Stem op Wageningen Solar City 2013!

  Gemeente Wageningen is genomineerd voor Solar City 2013! Deze zonnige award wordt toegekend aan een gemeente voor haar vooruitstrevende rol in de ontwikkeling van zonne-energie in Nederland. Nadat Den Haag en Rotterdam in respectievelijk 2011 en 2012 de award wonnen, maakt dit jaar ook Wageningen kans op deze felbegeerde titel. Het publiek kan stemmen via deze link.   Meer informatie over de beoordeling van de jury vindt u in het nieuwsbericht ‘Goeree-Overflakkee, Leeuwarden en ... lees verder »

4 april: Huurders Haverlanden kiezen voor zonnestroom

In het kader van groot onderhoud kunnen huurders van de Woningstichting in de Haverlanden kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Hiermee kunnen de huurders, tegen een beperkte huurverhoging, hun eigen stroom opwekken. Maar liefst 87 van de 124 huurders hebben al een aanvraag gedaan voor de zonnepanelen, waarvan reeds 63 huurders definitief hebben aangegeven over te willen gaan op zonnestroom. De eerste zonnepanelen zijn vorige week, met koud maar zonnig weer, succesvol geïnstalleerd.     De huurders ... lees verder »

2 april: Eerste Zonnestroomverdeler geplaatst in Wageningen

Een nieuw innovatief product gaat de zonne-energiemarkt op zijn kop zetten. Voor maar liefst een derde van de Nederlandse woningen waren zonnepanelen tot nu toe niet winstgevend, maar daar brengt Herman de Zonnestroomverdeler verandering in. Wageningse duurzaamheidswinkel ‘Factor 30’ laat samen met Vereniging van Eigenaren ‘De Volharding’ en Stichting Zonne-energie Wageningen zien dat Herman werkt.   Op het dak van appartementencomplex ‘De Volharding’ in Wageningen zijn vorige ... lees verder »

28 maart: Zonnig Wageningen groot succes – Wageningen ook zonnig in 2013

Icoon Zonnig WageningenIn de lente van vorig jaar startte Stichting Zonne-energie Wageningen de actie Zonnig Wageningen: een aantrekkelijk aanbod voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen voor inwoners van Wageningen. De actie liep van mei t/m oktober 2012 en bleek een groot succes: maar liefst 130 huishoudens in Wageningen hebben op deze manier zonnepanelen aangeschaft. Met de installatie van 1272 zonnepanelen met een gezamenlijk vermogen van meer dan 300 kWp, is het straatbeeld van Wageningen voorgoed veranderd. Dit ... lees verder »

12 maart: Nieuwe regeling zonnepanelen voor individuele huurwoningen de Woningstichting

Zonnepanelen worden geplaatst op het dak van familie Pompe van Meerdervoort Voor het eerst zijn er zonnepanelen geplaatst op individuele huurwoningen van de Woningstichting. Sinds juli 2012 kunnen huurders van de Woningstichting bij groot onderhoud zonnepanelen laten plaatsen, maar dit is nu ook mogelijk voor individuele huurders, buiten het groot onderhoud. Dat de vraag hiernaar groot is, blijkt uit het feit dat direct al 12 individuele huurders hebben getekend voor de plaatsing van zonnepanelen.   ... lees verder »

20 februari: Belangrijke veiligheidswaarschuwing zonnepanelen Scheuten Multisol

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft dinsdag een waarschuwing doen uitgaan voor een brandrisico veroorzaakt door PV installaties van het merk Scheuten Multisol met de typenummeringen: P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66. De zonnepanelen zijn geleverd in de periode augustus 2009 tot februari 2012 door Scheuten Solar. Het betreft dus PV installaties die na augustus 2009 zijn gemonteerd. In Nederland zijn deze PV panelen ook toegepast. Het gaat om een klein deel, 1% tot 2%, van de in Nederland geïnstalleerde ... lees verder »

7 januari: MARIN gaat investeren in zonnepanelen

Onlangs heeft de Raad van Toezicht van het MARIN een positief besluit genomen om te investeren in zonnepanelen op het pand van het MARIN. Het gaat om een investering van € 400.000 waarbij zonnepanelen gelegd zullen worden op een dakoppervlakte van 1.440 m2. Dit komt neer op een vermogen van 300 kiloWattpiek. De investering wordt voornamelijk gedaan vanuit duurzaamheidsoverwegingen.   “Door de huidige lage netto energieprijs die MARIN betaalt, is de terugverdientijd voor de zonnepanelen ongeveer ... lees verder »

20 december: Huurders Churchillweg krijgen zonnestroom

Directeur Edwin van Rennes en Wethouder Lex Hoefsloot Huurders van een complex aan de Churchillweg in Wageningen krijgen sinds kort hun stroom van de zon. Op het dak van het pand is een zonnestroom-installatie gerealiseerd bestaande uit maar liefst 80 zonnepanelen. De installatie heeft een vermogen van 20 kWp en is goed voor een elektriciteitsproductie van 18.000 kWh per jaar. Hiermee wordt bijna het gehele jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de twee winkels, vijf appartementen en twaalf studentenkamers ... lees verder »

11 december: Wageningse bedrijven besparen op energie

Op 1 maart 2011 startte Stichting Zonne-energie Wageningen de actie ‘Zon&Energiescan’ waarbij 55 Wageningse bedrijven en instellingen een Zon&Energiescan konden laten uitvoeren. Inmiddels hebben 51 organisaties zich voor de actie aangemeld en is de Zon&Energiescan bij 23 van hen uitgevoerd. Deze bedrijven hebben de rapportage van ingenieursbureau Wepro ontvangen met daarin de besparingsadviezen en de mogelijkheden voor  toepassing van zonne-energie. Een aantal Wageningse ... lees verder »

15 november: Lancering Zonnepanelencalculator.nl

Wat kunnen zonnepanelen op je bedrijfspand je opleveren? Dat kunnen ondernemers nu in één oogopslag zien op Zonnepanelencalculator.nl. De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) ontwikkelde deze rekenhulp, met ondersteuning van Gemeente Utrecht en Stichting Zonne-energie Wageningen. De lancering vindt vandaag plaats tijdens het evenement HIER opgewekt in Amersfoort.   Vooral voor het midden- en kleinbedrijf kunnen zonnepanelen erg gunstig uitpakken. Als deze bedrijven een kleinverbruikersaansluiting ... lees verder »

14 november: Publicatie update Salderingsoverzicht 2012

Vandaag publiceert Stichting Zonne-energie Wageningen een update van haar salderingsoverzicht 2012 van de Nederlandse energiemarkt. Dit overzicht geeft particulieren en bedrijven inzicht in het beleid en de afspraken over het terugleveren en salderen van zonnestroom van 25 Nederlandse energiebedrijven.   Zonne-energie ontwikkelt zich razendsnel. Steeds meer mensen zien de mogelijkheden en voordelen van het zelf opwekken van schone stroom met zonnepanelen voor het eigen energieverbruik. ... lees verder »

27 oktober: Zonnepanelen voor de Protestantse Gemeente

Op het dak van Markt 17 (waarbinnen het gelijknamige Inloopcentrum) wordt sinds kort zonne-energie met 24 zonnepanelen opgevangen en omgezet tot elektriciteit. De burgemeester kijkt er vanuit zijn werkkamer aan het Raadhuisplein recht op uit. Met enige feestelijkheid werden de zonnepanelen op zaterdag 27 oktober officieel in gebruik genomen.   Hans Blok voerde als eerste als voorzitter van het College van Diakenen van de Protestantse Gemeente te Wageningen het woord. “De opdracht tot zorg ... lees verder »

24 oktober: Oproep kabinetsformatie: onze daken aan het werk!

Stichting Zonne-energie Wageningen roept onderhandelaars Mark Rutte, Diederik Samsom, Stef Blok en Jeroen Dijsselbloem vandaag via een brief op om onze Nederlandse daken aan het werk te zetten. Ondanks de grote animo onder bedrijven en instellingen om te investeren in zonnepanelen, blijft een grote doorbraak van zonne-energie in Nederland vooralsnog uit. Dit is terug te voeren op het regressieve stelsel van energiebelasting dat neerkomt op: hoe meer je verbruikt (en vervuilt), hoe minder energiebelasting ... lees verder »

10 oktober: Lid Raad van Advies maakt het verschil

Irma Straathof van AgentschapNL reikt de taart uit aan Ine Botman Tien professionals die in hun werkveld het verschil maken hebben van het team Energie en Klimaat Lokaal van Agentschap NL op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, een taart ontvangen. Het gaat om mensen die het klimaat- en energiebeleid breed weten op te pakken en in staat zijn geweest dit te vertalen naar de praktijk. Irma Straathof van Agentschap NL heeft één van de taarten persoonlijk aangeboden aan Ine Botman van de Gemeente Wageningen. Klimaatbeleid ... lees verder »

8 oktober: Meteo Consult treedt toe tot Raad van Advies

Reinier van den Berg, vaste weerman van Meteo Consult,  heeft namens Meteo Consult zitting genomen in de Raad van Advies van Stichting Zonne-energie Wageningen. De Stichting is zeer blij met de expertise en de uitstraling die Reinier van den Berg met zich meebrengt en verwelkomt hem dan ook van harte.   “Meteo Consult buigt zich al meer dan 25 jaar over het weer en het klimaat. En volgt de klimaatverandering, de opwarming van de aarde en het smelten van de ijskappen op de voet. Mede vanwege de kennis ... lees verder »

25 september: Stichting Zonne-energie Wageningen op Radio Meborah

Rogier Coenraads en Jacqueline Oosterwijk tijdens de opname in de studio van RTV Meborah Afgelopen woensdag waren Rogier Coenraads en Jacqueline Oosterwijk van Stichting Zonne-energie Wageningen te gast bij RTV Meborah, de lokale radio- en televisieomroep in Wageningen. Ze werden uitgenodigd in het programma ‘Wageningen actueel’ om te praten over zonne-energie, de actie Zonnig Wageningen en het project met De Woningstichting in de Haverlanden in het bijzonder.   Beluister hieronder ... lees verder »

20 september: NIOO voegt groot zonnestroomsysteem toe aan Wageningse ‘proeftuin’

Wethouder Lex Hoefsloot, directeur NIOO Louise Vet en directeur bedrijfsvoering NIOO Petra van den Berg Met de installatie van 118 zonnepanelen zet het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) een volgende stap om zoveel mogelijk op energie van de zon te draaien. De panelen gaan ongeveer 25.000 kWh per jaar opleveren, en vormen daarmee één van Wageningens grootste zonnestroomsystemen. Daarnaast gebruikt het instituut al op diverse andere manieren de energie van de zon. De installatie van het nieuwe ... lees verder »

8 september: Stichting Zonne-energie op Molenmarkt

Denkt u na over de aanschaf van zonnepanelen? Kom dan naar onze stand op de Molenmarkt a.s. zaterdag 8 september! Onder het genot van een zonnig sinaasappelsapje kunt u alles te weten komen over de aanschaf van zonnepanelen en de actie Zonnig Wageningen. Ook kunt u zich direct aanmelden voor een vrijblijvende offerte. Heeft u al zonnepanelen? Dan nodigt Stichting Zonne-energie Wageningen u uit om langs te komen en uzelf letterlijk op de kaart te zetten!     ... lees verder »

30 augustus: Lancering nieuw concept: BedrijfzoektBuur

Botenloods Waterscouting Musinga-Rijn Vandaag lanceren “Wij Krijgen Kippen”, gemeente Almere, gemeente Deventer en Stichting Zonne-energie Wageningen het concept BedrijfzoektBuur. Dit concept maakt het mogelijk dat bedrijven en burgers samen een zonnestroominstallatie realiseren. In BedrijfzoektBuur investeert het Bedrijf in een zonnestroominstallatie op het dak van de woning van de burger, de Buur. Het Bedrijf is eigenaar van de zonnestroominstallatie, en heeft daarmee toegang ... lees verder »

29 augustus: Actie Zonnig Wageningen wegens succes verlengd!

Icoon Zonnig WageningenDe belangstelling voor zonnepanelen in Wageningen is groot. Ruim 180 mensen hebben zich aangemeld voor de actie Zonnig Wageningen. Reeds 70 mensen hebben al daadwerkelijk zonnepanelen aangeschaft. Sinds een paar weken worden er dan ook dagelijks zonnestroomsystemen geïnstalleerd op Wageningse daken. Door dit grote succes heeft Stichting Zonne-energie Wageningen besloten de actie Zonnig Wageningen te verlengen tot 31 oktober 2012, zodat nog meer particulieren en bedrijven kunnen profiteren van ... lees verder »

20 augustus: eerste zonnestroomsystemen Zonnig Wageningen geïnstalleerd

20 augustus 2012 l De actie ‘Zonnig Wageningen’, waarbij bedrijven en particulieren tegen gunstige voorwaarden een zonnestroomsysteem kunnen aanschaffen, blijkt een groot succes. Er zijn maar liefst 180 aanmeldingen binnen waarvan reeds 70 mensen definitief tot aankoop zijn overgegaan. Afgelopen week zijn de eerste zonnestroomsystemen dan ook daadwerkelijk geïnstalleerd op Wageningse daken. Reden genoeg om het succes van deze actie te vieren en deelnemers van het eerste uur de heer en mevrouw ... lees verder »

18 juli: Stichting Zonne-energie Wageningen publiceert salderingsoverzicht 2012

18 juli 2012 | Vandaag publiceert Stichting Zonne-energie Wageningen haar salderingsoverzicht 2012 van de Nederlandse energiemarkt. Dit overzicht geeft particulieren en bedrijven inzicht in het beleid en de afspraken over het terugleveren en salderen van zonnestroom van 25 Nederlandse energieleveranciers.   Zonne-energie ontwikkelt zich razendsnel. Steeds meer mensen zien de mogelijkheden en voordelen van het zelf opwekken van schone stroom met zonnepanelen voor het eigen energieverbruik. ... lees verder »

9 juli: De Woningstichting doet huurders Haverlanden uniek aanbod voor zonnepanelen

9 juli 2012 | Stichting Zonne-energie Wageningen werkt samen met vele partijen om zonne-energie voor iedereen in Wageningen toegankelijk te maken. Zo ook met de Woningstichting. Deze woningcorporatie biedt huurders in de  Haverlanden, Kennedyweg en Churchillweg  nu aan om zonnepanelen op het dak van hun woning te plaatsen. De huurders kunnen daarmee hun eigen stroom opwekken. Dat scheelt hen zo veel in energiekosten, dat ze de gevraagde huurverhoging er ruimschoots uithalen.   De 124 woningen ... lees verder »

29 juni: ValleiEnergie als nieuw lid toegetreden tot Raad van Advies

29 juni 2012 | Wij zijn verheugd te kunnen melden dat ValleiEnergie is toegetreden tot de Raad van Advies van Stichting Zonne-energie Wageningen. Via deze weg willen wij hen dan ook van harte welkom heten en feliciteren met hun officiële oprichting als coöperatieve vereniging per 28 juni. Fossiele brandstoffen, zoals olie, raken langzaam maar zeker op. Daarom richtten de initiatiefnemers van ValleiEnergie een coöperatief energiebedrijf op dat zich volledig richt op duurzame energie uit zon, wind ... lees verder »

Veel enthousiaste reacties op zonne-energie tijdens informatiebijeenkomst op 25 juni 2012

27 juni 2012 | Het was een drukte van belang afgelopen maandag op de informatiebijeenkomst over zonne-energie in de bblthk in Wageningen. Ruim honderd bezoekers grepen hun kans om alle mogelijke vragen te stellen over zonne-energie. Ook kregen zij antwoord op hun vragen rond de actie Zonnig Wageningen; het aanbod om tussen nu en eind augustus 2012 tegen een aantrekkelijke prijs zonnepanelen aan te schaffen bij de speciaal geselecteerde leverancier Atama Solar Energy uit Elst.   Diverse sprekers gaven ... lees verder »

Zonnige toost op het LEEFfestival

20 juni 2012 | Het LEEFfestival was afgelopen vrijdag het kunstzinnig decor van de sapkar van Stichting Zonne-energie Wageningen. Burgemeester Geert van Rumund, Vital Robat (LEEFfestival) en Rogier Coenraads (Stichting Zonne-energie Wageningen) brachten een toost uit met vers geperst sinaasappelsap uit de sapkar op de koninklijke onderscheiding die Vital zojuist voor zijn jarenlange inspanningen voor het 30-jarige festival in ontvangst mocht nemen.   Met de sapkar promoot de Stichting, onder ... lees verder »

Subsidieregeling zonnepanelen gepubliceerd

20 juni 2012 | Vandaag is de subsidieregeling zonnepanelen gepubliceerd in de Staatscourant. Deze subsidieregeling wordt vanaf 2 juli 2012 ingezet om particulieren te stimuleren duurzame elektriciteit te produceren met zonnepanelen. U kunt subsidie aanvragen vanaf 2 juli 2012 om 9.00 uur met DigiD. Subsidieaanvragen worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst.   De regeling en voorwaarden treft u op de website van AgentschapNL.   ... lees verder »

Eerste Zon&Energiescan voor Heerenstraat Theater

15 juni 2012 | Gisteren overhandigde de Wageningse wethouder Lex Hoefsloot het rapport van de eerste Zon&Energiescan voor bedrijven en instellingen aan Nico Jacobs, directeur van het Heerenstraat Theater. De Zon&Energiescan van Stichting Zonne-energie Wageningen geeft bedrijven en instellingen inzicht in energieverbruik, energiebesparende maatregelen en de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Het Heerenstraat Theater aan de Molenstraat in Wageningen heeft als ... lees verder »

Subsidie op zonnepanelen en BTW-verhoging

14 juni 2012 | Er zijn twee ontwikkelingen die gunstig kunnen zijn voor de aanschaf van zonnepanelen.   Subsidieregeling zonnepanelen voor particulieren   Per 2 juli 2012 kunt u als particulier mogelijk extra voordeel krijgen bij de aanschaf van zonnepanelen met de nieuwe subsidieregeling voor zonnepanelen. U krijgt dan 15% terug van het aankoopbedrag. Meer informatie over deze landelijke subsidieregeling vindt u op de speciale website van AgentschapNL. Aanvragen van de subsidie gaat met DigiD. ... lees verder »

Veel animo voor actie ‘Zonnig Wageningen’

15 mei 2012 | Tijdens informatiebijeenkomsten op donderdag 10 en maandag 14 mei jl. lanceerde Stichting Zonne-energie Wageningen de actie Zonnig Wageningen; een informatiecampagne over zonne-energie, inclusief een concreet aanbod voor de aanschaf van een zonnestroomsysteem via een speciaal geselecteerde leverancier: Atama Solar Energy uit Elst. Er was veel animo voor de bijeenkomsten: ruim 120 particuliere geïnteresseerden bezochten de informatieavonden en stelden uitgebreid vragen aan de aanwezige ... lees verder »

10 en 14 mei 2012: Informatiebijeenkomsten Zonnig Wageningen

Icoon Zonnig Wageningen27 APRIL 2012 | In het kader van de actie ‘Zonnig Wageningen’ organiseert Stichting Zonne-energie Wageningen op donderdag 10 en maandag 14 mei 2012 informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden in zonne-energie en in het aanbod gebruik te maken van een collectieve inkoopactie van zonnepanelen.           Voor particulieren zijn er twee informatiebijeenkomsten in Wageningen: Donderdag 10 mei, van 20.00 tot 21.30 uur in Stadsatelier – Ons Huis, Harnjesweg ... lees verder »

10 mei 2012: Actie ‘Zonnig Wageningen’ van start

Icoon Zonnig Wageningen 26 APRIL 2012 | Op 10 mei start Stichting Zonne-energie Wageningen de acties ‘Zonnig Wageningen’ ter promotie van zonne-energie en om een collectieve inkoopactie van zonnepanelen onder de aandacht te brengen bij Wageningse particulieren en organisaties.   Stichting Zonne-energie Wageningen wil zonne-energie voor iedereen toegankelijk maken door te zorgen voor een doorbraak in de toepassing van zonne-energie in Wageningen. Wageningse particulieren en organisaties ontvangen ... lees verder »

Nieuw lid Raad van Advies: J. Bakker Vastgoedbeheer B.V.

22 maart 2012 | Wij zijn verheugd te kunnen melden dat J. Bakker Vastgoedbeheer B.V. is toegetreden tot de Raad van Advies van Stichting Zonne-energie Wageningen. Via deze weg willen wij hen dan ook van harte welkom heten! J. Bakker Vastgoedbeheer is al jarenlang beheerder van een groot aantal Verenigingen van Eigenaars in Wageningen en omgeving. Als kantoor zijn zij nauw verbonden met hun Verenigingen en zijn zij goed op de hoogte van hun wensen.   “Zonne-energie komt vaak ter sprake, omdat het ... lees verder »

Winnaars vijf gratis Zon&Energiescans bekend!

13 MAART 2012 l De winnaars van de vijf gratis Zon&Energiescans die Stichting Zonne-energie Wageningen verloot onder de eerste tien aanmeldingen zijn bekend! Tot de gelukkigen behoren de Vlinderstichting, Alfa Accountants en Adviseurs, Albers Alligator, Voetbalvereniging WAVV en De Woningstichting. Deze organisaties hoeven de eigen bijdrage van €200,- niet te betalen en krijgen de scan dus helemaal gratis! Het gaat hard met de aanmeldingen voor de Zon&Energiescan. Er zijn maar 55 scans beschikbaar, ... lees verder »

Aftrap Zon&Energiescan bij Heerenstraat Theater

5 MAART 2012 l Op donderdag 1 maart is de actie ‘Zon&Eergiescan’ van Stichting Zonne-energie Wageningen van start gegaan. Het Heerenstraat Theater gaf de aftrap voor deze actie door als eerste bedrijf de scan te laten uitvoeren. De scan geeft bedrijven inzicht in de mogelijkheden om energie te besparen en wat de mogelijkheden zijn omtrent het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Na slechts een paar dagen loopt het al storm met de actie: maar liefst 21 bedrijven hebben zich al gemeld terwijl er maar ... lees verder »

Lancering Stichting Zonne-energie Wageningen groot succes

20 FERBUARI 2012 l Op donderdag 16 februari vond de publieke lancering plaats van Stichting Zonne-energie Wageningen in Hotel de Wereld in Wageningen. Dit gebeurde in het kader van het maandelijkse Business Café en was een groot succes; maar liefst 75 Wageningse bedrijven en instellingen waren aanwezig bij de presentatie van de Stichting. Dit laat zien dat de ambitie van de Stichting breed gedragen wordt in de Wageningse samenleving. Onder de aanwezigen waren ook  burgemeester Geert van Rumund en wethouder ... lees verder »

Publieke lancering Stichting Zonne-energie Wageningen

16 FEBRUARI 2012 l Op donderdag 16 februari vindt de publieke lancering van Stichting Zonne-energie Wageningen plaats van 16.00 tot 17.00 in Hotel de Wereld, voorafgaand aan het Business Café. Bent u als bedrijf geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen op uw dak en zo in uw eigen energie te voorzien? Wilt u weten hoe dit in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn? Kom dan naar de presentatie om 16.00 in Hotel de Wereld; u bent van harte welkom! Voor meer informatie en aanmelding, kijk op de website van het Business ... lees verder »

Zonnedaken vervangen asbestdaken

30 JANUARI 2012 l Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) gaat de vervanging van asbestdaken door zonnepanelen stimuleren. Dit kan door de bestaande fiscale regelingen voor sanering van asbestdaken (Milieu-investeringsaftrek) en het plaatsen van zonnepanelen (Energie-investeringsaftrek) te combineren. Atsma daagt provincies, gemeenten en landbouworganisatie LTO uit om via een Green Deal hun bijdrage te leveren aan het vervangen van giftige dakplaten door energie-opwekkers. “Het ... lees verder »

Zonnestroom steeds voordeliger voor consument

29 JANUARI 2012 l Stroom van zonnepanelen op de eigen woning is nu voordeliger dan stroom van energieleveranciers. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen tien jaar tachtig procent gedaald. De prijs die consumenten voor elektriciteit betalen, stijgt juist. Dit blijkt uit een analyse van de Nederlandse energiemarkt door Natuur & Milieu, vandaag gepresenteerd in het radioprogramma Vroege Vogels van de VARA. Natuur & Milieu organiseert in samenwerking met de ASN Bank de inkoopactie Zon Zoekt ... lees verder »

Brainstorm ‘Doorbraakstrategieën voor zonne-energie’

24 NOVEMBER 2011 l Op donderdag 24 november is de expert-brainstorm “Doorbraakstrategieën voor zonne-energie” gehouden in het Forumgebouw van Wageningen UR. Het doel van deze brainstorm was om vernieuwende (financiële) strategieën en bijbehorende businesscases voor zonne-energie te ontwikkelen. Een groep van 26 experts met verschillende achtergronden (o.a. uit de financiële sector, project-ontwikkelaars, energiebedrijven, gemeenten en burgerinitiatieven) was  ... lees verder »

Actie ‘Zonne-energie in het Wagenings MKB’

15 NOVEMBER 2011 l Op 9 november is de actie “Zonne-energie in het Wagenings MKB” van start gegaan. Wageningse bedrijven kunnen tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden zonnepanelen op hun dak laten plaatsen. Stichting Zonne-energie Wageningen wil Wageningse bedrijven informeren, stimuleren en faciliteren om zo de doorbraak van zonne-energie in Wageningen te realiseren. De prijs van zonnepanelen is het afgelopen jaar spectaculair gedaald. Door de stapeling van drie fiscale regelingen ... lees verder »

Oprichting Stichting Zonne-energie Wageningen

22 JUNI 2011 l Zonne-energie is schoon en oneindig. De gemeente Wageningen wil een doorbraak van zonne-energie realiseren door de ontwikkeling van 30.000 m2 aan zonnepanelen op bestaande daken. Hiervoor is in april 2011 de Stichting Zonne-energie Wageningen opgericht, waarin bedrijven, instellingen, burgers en overheid samenwerken om de grootschalige realisatie van zonne-energie in Wageningen mogelijk te maken. Het bestuur van de Stichting Zonne-energie Wageningen bestaat uit Eric Terpstra (gemeente ... lees verder »