14 juni: Wageningse daken in kaart gebracht met digitale zonatlas

Wethouder Lex Hoefsloof bekijkt op de zonatlas of het dak van collega Marian van der Stok geschikt is voor zonnepanelen

Wageningen heeft er een nieuwe slimme tool bij in de transitie naar schone energie: de digitale zonatlas. Op deze interactieve website kunnen mensen met één muisklik zien of hun dak geschikt is voor zonne-energie. Wethouder Lex Hoefsloot keek vandaag meteen of het dak van zijn collega Marian van der Stok geschikt is voor zonnepanelen. “Als Gemeente zijn we erg blij met de Wageningse Zonatlas. Geweldig dat mensen nu direct kunnen zien wat zonne-energie op hun dak óf op het dak van de buren oplevert! Door dit soort nieuwe, innovatieve applicaties willen we als Gemeente de overstap naar zonne-energie zoveel mogelijk stimuleren.”

 

Inwoners en bedrijven kunnen vanaf vandaag heel eenvoudig zien wat de hoeveelheid zonnestraling op hun dak is, wat de zonne-energieopbrengst in kWh is, wat de geschatte kosten hier van zijn en wat de terugverdientijd is. Men hoeft zelf geen gegevens in te vullen, alle benodigde gegevens zijn reeds door de zonatlas in kaart gebracht. De zonatlas is bovendien interactief: een inwoner kan de berekening zelf aanpassen, een eigen ontwerp van een installatie maken en de terugverdientijd hiervan zien.

 

Slimme rekenhulp

De zonatlas toont voor elk dakvlak binnen de gemeente de geschiktheid voor de opwekking van zonne-energie. Door het combineren van weerdata, de invallende zonnestraling en de hellingshoek van de daken en de schaduwsituatie wordt een zeer nauwkeurige indicatie van de geschiktheid van de dakvlakken voor zonne-energieopwekking gegeven.

 

Enorm potentieel zonne-energie in Wageningen

De zonatlas brengt in kaart dat er in Wageningen 47.343 kWp door middel van zonnestroom kan worden opgewekt op de bestaande daken. Dit is een enorm potentieel aan zonnestroom dat in Wageningen opgewekt kan worden. Volgens Stichting Zonne-energie Wageningen laten met name de afgelopen 1,5 jaar steeds meer Wageningers zonnepanelen installeren op hun dak. Met gemiddeld 19 zonnepanelen per 100 inwoners heeft Wageningen inmiddels een van de hoogste ‘zonnepaneeldichtheden’ van Nederland. De stichting hoopt dat -met de komst van de zonatlas- nóg meer particulieren en bedrijven de overstap zullen maken naar zonnestroom van eigen dak.

 

Primeur in Nederland

Naast Wageningen hebben alle andere Gelderse gemeenten vanaf vandaag ook een digitale zonatlas. Daarmee kunnen ruim 2 miljoen Gelderlanders voortaan in één oogopslag zien hoe rendabel zonnepanelen op hun dak zijn. Gelderland heeft hiermee een primeur omdat ze de eerste provincie in Nederland is met een dekkende Zonatlas.

 

Stimulerende werking

Dat een zonatlas daadwerkelijk bijdraagt aan meer zonnepanelen in de regio, is in Duitsland gebleken. Daar gebruiken al meer dan honderd gemeenten hem en de installatie van zonnepanelen nam met vijftien tot twintig procent toe. De Gelderse zonatlas is ontwikkeld door het Klimaatverbond en Tetraeder.solar in opdracht van het Gelderse programma Energietransitie. De verwachting is dat hij de transitie naar een duurzame energievoorziening in Gelderland versnelt.

 

Kijk op www.zonatlas.nl/wageningen

 

 

Print Friendly

    Comments are closed.