Wat gebeurt er als ik meer energie opwek dan ik zelf verbruik? Krijg ik daarvoor een vergoeding ?

 

Met zonnepanelen wekt u zelf (groene) stroom op. Een deel van deze stroom benut u direct zelf voor bijvoorbeeld computers en verlichting in uw woning. Zelf opgewekte elektriciteit die u niet direct zelf benut, levert u terug aan het reguliere elektriciteitsnet waarop u altijd aangesloten blijft. Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht tot 5000 kWh de elektriciteit die u teruglevert volledig te verrekenen met de aan u geleverde elektriciteit, dus inclusief energiebelasting (en BTW).  Dat heet salderen. Daarin zit een voordeel, omdat de  ingekochte stroom duurder is (gemiddeld 23 cent/kWh) dan de terugleververgoeding (7 tot 9 cent/kWh). U bespaart dan dus op uw volledige inkooptarief.

 

Als u per saldo meer elektriciteit produceert dan u afneemt van uw energiebedrijf heeft u netto een negatief verbruik. Voor de stroom die u teruggelevert boven uw verbruik ontvangt u een redelijke terugleververgoeding. U ontvangt daarover geen energiebelasting terug. De redelijke terugleververgoeding is laag en varieert per energiebedrijf van 70% van de kale stroomprijs (circa €0,05) tot  €0,09 per kWh. Dat is financieel gezien niet interessant. Het is beter uw zonne-energiesysteem zo groot te kiezen dat u niet meer dan uw gemiddelde verbruik zelf opwekt.

 

Meer informatie over salderen en terugleveren van zonnestroom vindt u in ons salderingsoverzicht 2012. Dit overzicht brengt het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in kaart van 25 Nederlandse energieleveranciers.

 

< Terug naar FAQ’s Kosten

 

Print Friendly

    Comments are closed.