Wijnhandel Woudenberg – 12 zonnepanelen en LED-verlichting

Wijnhandel Woudenberg is de eerste winkel in het centrum van Wageningen die een zonnestroomsysteem heeft laten plaatsen. Sinds eind april 2013 prijken 12 zonnepanelen op het dak. Daarnaast heeft de heer Woudenberg de verlichting in het magazijn achter de winkel vervangen door LED-verlichting. In totaal bespaart hij met deze maatregelen maar liefst 30% op de elektriciteitsrekening van de winkel. Zelfs de opslagloods van de wijnhandel op de Industrieweg heeft nu LED-verlichting. Hiermee wordt 20% op de elektricteitskosten bespaart. Met een rendement van 40% is deze investering financieel gezien zeer interessant.

Zeer interessante investering

Als kleine ondernemer komt de heer Woudenberg in aanmerking voor allerlei zakelijke fiscale aftrekposten bij de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Met een terugverdientijd van 9 jaar op het zonnestroomsysteem en slechts 3 jaar voor de LED-verlichting is deze gecombineerde investering voor ondernemer Woudenberg zeer interessant. Uit de berekeningen van installateur Van Rennes Zonne-energie, die de zonnepanelen en ook de LED-verlichting heeft geplaatst, bleek dat met deze aanpassingen jaarlijks bijna 6.000 kWh op de energierekening kan worden bespaard. Dit is maar liefst eenderde van het huidige elektriciteitsverbruik van de Wijnhandel op de Junusstraat.

 

“Het is natuurlijk fantastisch dat ik voortaan eenderde op mijn elektriciteitsverbruik ga besparen. Zodra de investering is terugverdiend, is dit pure winst! Voor mij is dit dus veel interessanter dan beleggen of sparen: het rendement is veel hoger, 9% voor de zonnepanelen en maar liefst 40% voor de LED-verlichting. Daarnaast vind ik het een prettig idee een bijdrage te leveren aan een duurzame bedrijfsvoering die ook zichtbaar is naar de klant”, licht Gerrit-Jan Woudenberg toe.

Veel winst te behalen met LED-verlichting

De Zon&Energiescan van Stichting Zonne-energie Wageningen die de heer Woudenberg eind 2012 heeft laten uitvoeren, was directe aanleiding om met LED-verlichting aan de slag te gaan. Uit deze scan bleek dat met LED-verlichting veel winst behaald kon worden op de elektriciteitsrekening. “We zien vaak dat met LED verlichting een grote winst is te behalen en dat het een zeer interessante investering is. Een veilige vuistregel zegt dat LED verlichting 60% energiezuiniger is dan conventionele TL verlichting en ongeveer 4x zo lang meegaat. Daarbij komt dat het elektriciteitsverbruik voor verlichting bij bedrijven meestal een zeer groot deel van het totale elektriciteitsverbruik uitmaakt. Hier besparen levert dan ook direct veel op. Voor veel bedrijven is dit nog een onbekend gegeven. Gelukkig zijn er toch steeds meer bedrijven zoals Wijnhandel Woudenberg, die de voordelen hiervan inzien en overgaan tot duurzame verlichting,” aldus Jacqueline Oosterwijk van Stichting Zonne-energie Wageningen.

 

De heer Woudenberg heeft, naast de Wijnhandel in het centrum, een opslagloods op de Industrieweg waar hij meteen ook de TL-verlichting heeft laten vervangen door LED-verlichting. Hiermee bespaart hij direct 3.800 kWh per jaar op de elektriciteitsrekening; maar liefst 20% van zijn totale kosten voor elektriciteit van de opslagloods. De investering is al binnen 3 jaar terugverdiend. “Dit biedt weer mogelijkheden om op termijn een investering te doen in een zonnestroomsysteem op de loods” overweegt de heer Woudenberg.

 

juli 2013

 

Meer cases >>

 

Print Friendly

    Comments are closed.