Familie Gommers (8 panelen, schuin dak)

Speelde u al langer met het idee om zonnepanelen aan te schaffen?

“Daar hebben we inderdaad al vaker over nagedacht. We zitten in de situatie dat we – door een belastingvoordeel –  ieder jaar €3000,- overhouden. Dit geld besteden we vaak aan het huis dat we helemaal gerenoveerd hebben. Het huis zelf is nu af en daarom dachten we er al wel eens over om het geld dit jaar te gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen. We hoorden echter vaak nog dat we beter konden wachten omdat het nog voordeliger zou worden.”

 

 

Wat heeft u doen besluiten om toch nu een zonnestroomsysteem aan te schaffen?

“We hebben heel wat aanbieders vergeleken, maar de zonnepanelen die we via de actie Zonnig Wageningen konden kopen, waren echt de goedkoopste. Bovendien worden er kwalitatief hoogwaardige panelen geleverd, één van de beste die er te koop zijn. Daarnaast konden we subsidie van de overheid krijgen. Door dat allemaal samen dachten we, we moeten niet langer wachten maar dit moeten we gewoon doen! De actie Zonnig Wageningen heeft ons over de drempel getrokken.“

 

Waarom heeft u zonnepanelen aangeschaft?

“Het is een investering die we sowieso terug gaan verdienen. We gaan nu ongeveer de helft van ons stroomverbruik zelf opwekken dus zeker als de energieprijzen straks nog meer gaan stijgen scheelt dat flink in onze maandelijkse lasten. Ook als we niet in dit huis blijven wonen, zal het huis door de zonnepanelen meer waard worden. Duurzaamheid is niet echt een overweging geweest; het is mooi om iets duurzaams te doen maar het moet zich wel terugverdienen. Het is bij ons echt een financiële keuze geweest.”

 

Hoe voelt het om uw eigen energie op te wekken?

“We houden wekelijks de stand bij; sinds de plaatsing op 17 augustus hebben we al 200 kWh zelf opgewekt. Het valt me ook op dat de panelen zelfs op bewolkte dagen nog best wat opleveren. Dat is natuurlijk wel leuk om te zien en het is verleidelijk om allerlei grafiekjes te gaan maken!”

 

Hoeveel verwacht u jaarlijks te besparen op uw stroomverbruik?

“We hebben 8 panelen laten plaatsen die een geschat vermogen van 1700 kWh per jaar gaan opleveren. Dat is ongeveer de helft van ons energieverbruik .”

 

Hoe verliep de installatie van de zonnepanelen?

“De installatie ging heel soepel, ze begonnen al heel vroeg in de ochtend zodat ze rond het middaguur klaar zouden zijn. De installateurs van Atama waren erg aardig en echte doorzetters; er bleek een aantal wespennesten onder de dakpannen te zitten, waardoor een van de installateurs flink gestoken werd. Ook dat heeft ze niet tegengehouden! Ze hebben alles heel voorzichtig gedaan en hebben alles met ons overlegd. De kabel moest bijvoorbeeld door de kamer van ons dochtertje worden geleid. Nu zit daar net een hele mooie muurschildering, maar ook dat hebben ze heel netjes gedaan.”

 

oktober 2012

 

Print Friendly

    Comments are closed.