Teruggave BTW op zonnepanelen

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie op 20 juni 2013 worden particulieren met zonnepanelen als BTW-ondernemer aangemerkt. Hierdoor is het mogelijk om de betaalde BTW over aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te vragen.

BTW-ondernemer

Wanneer bent u een BTW-ondernemer? Dit bent u als u voldoet aan de voorwaarden dat u regelmatig en tegen vergoeding stroom levert aan uw energiebedrijf. Het gaat hierbij om een kleinverbruikersaansluiting (max 3x80A). U kunt niet kiezen om al dan niet als ondernemer te worden aangemerkt. U bent ondernemer als u aan de voorwaarden voldoet die hierboven zijn beschreven. Het komt er op neer dat u automatisch een BTW-ondernemer bent.

BTW terugvragen

Voor het kunnen terugvragen van de BTW moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer. U moet dan ook BTW over uw geleverde (aan uw energiebedrijf) en zelf gebruikte zonnestroom afdragen aan de Belastingdienst. De afdracht van BTW van geleverde en gebruikte zonnestroom hangt af van de grootte van het zonnestroomsysteem. De Belastingdienst heeft hiervoor forfaitaire bedragen vastgesteld, variërend tussen €20 (1 kWp) en €100 (5 kWp).

 

U kunt na het eenmalig aanvragen van de teruggave van BTW een ontheffing voor verdere aangifte van BTW aanvragen in het kader van de kleineondernemersregeling.

 

Milieu Centraal heeft een handig stappenplan opgesteld voor het terugvragen van de BTW.

 

Meer informatie over de BTW heffing is te vinden in een publicatie van de Rijksoverheid.

 

Print Friendly

    Comments are closed.