13 mei: Wageningen uitgeroepen tot Solar City 2013!

vlnr: Jacqueline Oosterwijk, Lex Hoefsloot en Rogier Coenraads

Tijdens het Nationaal Zonne-energiedebat is bekendgemaakt dat Wageningen is verkozen tot beste zonne-energie gemeente van Nederland en een heel jaar lang de titel “Solar City 2013″ mag dragen. In een driestrijd tussen de overgebleven genomineerde gemeenten wist Wageningen de Friese gemeente Leeuwarden en het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee achter zich te houden. Wageningen werd door de vakjury als beste beoordeeld, en ook een overgrote meerderheid van de stemmen van het publiek ging naar Wageningen. Wethouder Lex Hoefsloot: “Graag wil ik iedereen die gestemd heeft daarvoor hartelijk bedanken. Ik ben er trots op wethouder te mogen zijn van Wageningen. Eerst blijkt er groot draagvlak te zijn voor onze windenergie acties, en nu blijkt alles wat we doen op zonne-energie gebied ook echt aan te slaan.”

Hoge score bij vakjury

Wageningen scoorde het hoogste bij de vakjury die bestond uit belangrijke vertegenwoordigers van de zonne-energie sector, te weten Holland Solar, Agentschap NL, Vereniging Eigen Huis en UNETO-VNI. De jury laat weten Wageningen tot winnaar te hebben verkozen om de volgende redenen: ‘De gemeente Wageningen kent niet alleen een hoge zonnepaneeldichtheid, maar bevindt zich ook erg dicht bij de burger. Niet alleen door informatiebijeenkomsten met bewoners die de Stichting Zonne-energie Wageningen onder andere organiseert, maar vooral ook door de diversiteit van de vele initiatieven. Wat de jury bijzonder waardeert is dat Wageningen ook actief marktbelemmeringen aanpakt, zoals de salderingsproblematiek en de ‘split incentive’.’ Dit laatste is de belemmering bij huur dat de vastgoedeigenaar de investering in zonnepanelen doet, maar de vruchten daarvan -in de vorm van een lagere energierekening- voor de huurder zijn. Wageningen werkt in diverse projecten aan het oplossen hiervan. Verder valt de jury de architectonische inpassing van PV (BIPV) in De Vlinder op.

Mooie erkenning

Ook Rogier Coenraads, projectleider van Stichting Zonne-energie Wageningen, is verheugd dat Wageningen de titel ‘Solar City 2013’ mag dragen. “In Wageningen hebben we veel lokale zonne-energie projecten gerealiseerd en in ontwikkeling, én we werken hard aan actieve kennisdeling op landelijk niveau over zonne-energie. Dit laatste heeft als doel landelijke wet- en regelgeving te verbeteren en de bekendheid van zonne-energie te vergroten. Onze Stichting en haar partners hebben hier de afgelopen 2 jaar een rol in mogen spelen en deze landelijke titel is dan ook een mooie erkenning van ons werk.”

 

Print Friendly

    Comments are closed.