15 september: Wageningse Klimaatconferentie gaat inspireren en informeren

160601-flyer-klimaatconferentie_uitsnedeWageningse bedrijven, instellingen en (burger)organisaties gaan kijken welke kansen de veranderingen in economie en klimaat voor hen bieden. Dat gebeurt op donderdag 6 oktober tijdens de Wageningse Klimaatconferentie. De Klimaatconferentie wordt georganiseerd door de gemeente Wageningen en Stichting Zonne-energie Wageningen. De wethouders Lara de Brito en Dennis Gudden kijken er naar uit: “Er is in Wageningen de afgelopen jaren al zoveel gebeurd op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Maar het kan nóg beter, daar gaan we op de Klimaatconferentie van alles over horen.”

Bloeiende economie met duurzaamheid als basis

De Brito (wethouder duurzaamheid) en Gudden (wethouder economie) hebben het afgelopen jaar veel bedrijven bezocht in hun zogenaamde duurzaamheidsronde. Beide wethouders vinden elkaar in de overtuiging dat klimaat en economie bij elkaar horen. Dat dragen ze graag actief uit en daarom trekken ze daarin samen op. Een bloeiende economie heeft volgens hen duurzaamheid als basis. “Het is indrukwekkend om te zien wat bij Wageningse bedrijven gebeurt op het gebied van bijvoorbeeld zonnepanelen en energiebesparing”, zeggen de wethouders. “Denk aan de zonnedaken op het MARIN en Albers Alligator, de renovatieprojecten van de Woningstichting, of de aanleg van de LED-verlichting bij de bblthk. Maar we zien ook kleinere projecten zoals de nieuwe verlichting in de showroom van Matser, of de crowdfundingactie van de natuurslager voor zonnepanelen.”

Klimaatneutraal in 2030

De gemeente Wageningen heeft als ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dat kan de gemeente slechts realiseren als inwoners, maar zeker ook ondernemers daar aan bijdragen. “Driekwart van het energieverbruik komt voor rekening van grote bedrijven”, legt Gudden uit. “Hoewel projecten voor particulieren belangrijk blijven, zie je nu veel meer focus op maatregelen die bedrijven kunnen nemen. Als gemeente willen we dat ook faciliteren. We onderzoeken bijvoorbeeld of we hiervoor speciale duurzaamheidsleningen beschikbaar kunnen stellen.”

Duurzaam ondernemen

Bij de bedrijfsbezoeken en in gesprekken met ondernemers hebben De Brito en Gudden ervaren dat duurzaamheid en klimaat een steeds belangrijkere rol inneemt in de dagelijkse bedrijfsvoering. “Bedrijven zien het belang van duurzaam ondernemen. Duurzame maatregelen bij bedrijven is een groeiende markt die ook kansen biedt voor Wageningse bedrijven om op in te spelen. Het bedrijfsleven kijkt echter niet alleen naar economische motieven, ze begrijpen juist ook het bredere belang. Klimaatneutraal is niet meer uitsluitend de ambitie van de gemeente, maar van heel Wageningen.” In dat verband zijn de wethouders ook heel blij met het project ‘Wageningen werkt duurzaam’. Dit is een samenwerking van het Wagenings Ondernemers Contact, Wageningse bedrijven en de gemeente Wageningen. Doel is om met elkaar concrete stappen te zetten om duurzamer te werken en te besparen op energiekosten.

Goed voorbeeld

Volgens De Brito en Gudden wil de gemeente zelf uiteraard het goede voorbeeld geven: “Dat gaat heel ver. Vorig jaar hebben we nieuw beleid vastgesteld voor inkoop en aanbesteding. Zo kijken we niet alleen welke grondstoffen gebruikt worden, hoe ze gewonnen worden en of ze kunnen worden hergebruikt, maar ook naar hoe met mensen wordt omgegaan bij het winnen van die grondstof en de productie. Bij de vernieuwbouw van het stadhuis op de Markt hebben we dit nieuwe beleid al in de praktijk gebracht. De vloerbedekking bestaat bijvoorbeeld uit hergebruikt tapijt, afkomstig uit een ander kantoorgebouw. Een groot deel van de inrichting van de vernieuwbouw wordt gemaakt van een speciaal soort rubberhout. Dit wordt gemaakt van hout van rubberbomen die geen latex meer produceren. De sokkels van de kunstwerken worden gemaakt van hout van de gekapte populieren aan de Veensteeg in het Binnenveld.”

Samenwerken en versterken

De gemeente gaat op de Wageningse Klimaatconferentie uiteraard vertellen over de duurzame aanpak van de vernieuwbouw van het stadhuis. Maar De Brito en Gudden verwachten ook veel input van Wageningse bedrijven, instellingen en organisaties. “We willen als gemeente graag horen wat ondernemers nodig hebben voor een meer duurzame bedrijfsvoering. Wij willen ondernemers onderling laten vertellen over successen die zij de afgelopen jaren hebben behaald op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Op die manier kunnen we tevens bekijken hoe Wageningse organisaties hierbij samenwerken en elkaar inspireren en versterken. De afgelopen jaren hebben we dat gedaan via initiatieven als Ecoprofit en Stichting Zonne-Energie Wageningen. We gaan nu samen met de bedrijven bekijken welk nieuw samenwerkingsverband er nodig is voor de toekomst. Op de Klimaatconferentie gaan we daarvoor met elkaar de benodigde stappen zetten. Zorg dat u erbij bent, want samen maken we Wageningen een duurzame, klimaatneutrale stad!”

 

Meer informatie over de Wageningse Klimaatconferentie op www.wageningseklimaatconferentie.nl.

 

Print Friendly

    Comments are closed.