31 mei: Wageningen wederom genomineerd voor Solar City!

solar-days-2016De nominaties voor de verkiezing van Solar City 2016 zijn bekend! Deze verkiezing wordt georganiseerd in het kader van de promotiecampagne Solar Days. Uit een groot aantal aanmeldingen heeft een vakjury drie genomineerden geselecteerd: Hardenberg, Wageningen en Zwolle. Deze drie gemeenten maken kans op de titel Solar City 2016. De genomineerden presenteren zich op 2 juni tijdens het Nationaal Solar Evenement in Utrecht. Dan zal ook de uiteindelijke winnaar worden bekendgemaakt.

Nominatie Wageningen

De vakjury bestaat uit vertegenwoordigers van Klimaatverbond, Vereniging Eigen Huis, Holland Solar, RVO Nederland, Solar Energy Application Centre, Stichting Monitoring Zonnestroom en Solar Magazine. De jury laat weten Wageningen om de volgende redenen genomineerd te hebben:

 

Wageningen is op het gebied van zonne-energie een autoriteit in Nederland. De gemeente heeft dan ook al eerder hoge ogen gescoord tijdens eerdere Solar City verkiezingen, met als hoogtepunt het winnen van de Solar City 2013 award. Ook dit jaar toont de gemeente opnieuw een voortzetting van hun stevige ambitie. Wageningens gerealiseerde zonnestroomaandeel van 97 Wp/inwoner blijft echter nog wel achter bij dat van de andere genomineerde gemeenten.

 

Opvallend, en volgens de jury een grote plus in de beoordeling, is hun aandacht voor zonnewarmte. Lokaal opwekken van zonnewarmte blijkt in Wageningen net zo vanzelfsprekend als het opvangen van die energie en het gebruiken voor opwekking van stroom. Zonne-energie zit in de DNA van deze gemeente en van haar inwoners. Van bejaarden tot studenten, van woningeigenaren tot huurders: iedereen lijkt gebruik te maken van de energie van de zon. Als je door Wageningen fietst of rijdt zie je in elke straat wel een paar zonnepanelen of zonnecollectoren.

 

Wageningen heeft een zeer breed pakket van maatregelen ontwikkeld, die succesvol zijn/worden ingezet. Opvallend is het afschaffen van leges ten behoeve van de stimulering van zonneparken, een sterke beleidsmaatregel. Het succes van de gemeente komt onder meer door de samenwerking tussen de gemeente en de Stichting Zonne-energie Wageningen, en de goede link met de Universiteit.

Voor vierde maal op rij genomineerd

Wageningen is dit jaar voor de vierde maal op rij genomineerd en won in 2013 de Solar City award. Wethouder De Brito: “Geweldig dat we weer genomineerd zijn.” De Brito vindt het een eer dat de jury in haar rapport stelt dat “Wageningen een autoriteit is op het gebied van zonne-energie”. “Een mooiere compliment kunnen alle partijen in onze stad die met zonne-energie bijdragen aan onze hoge ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn niet krijgen”, aldus De Brito. Rogier Coenraads, projectleider zonne-energie vult aan: “We zijn heel trots dat Wageningen voor de vierde keer genomineerd is als beste zonne-energiestad van Nederland.”

 

De nominaties zijn te danken aan de inzet en ambitie van veel verschillende Wageningse partijen waaronder Stichting Zonne-energie Wageningen, Wageningen UR, de Woningstichting, Studentenhuisvesting Idealis, onderzoeksinstituut Marin, burgerinitiatief Wageningen op Zon, verschillende instellingen en bedrijven. En natuurlijk van alle inwoners die investeren in zonne-energie op eigen daken.

Nationaal Solar Evenement

Het Nationaal Solar evenement vindt plaats op 2 juni om 13.30 uur in Utrecht. Onderdeel van het programma is de bekendmaking van de winnaar van de ‘Solar City 2016’ verkiezing. Publiek is welkom, deelname is gratis. Aanmelden kan via www.solardays.nl

 

Print Friendly

    Comments are closed.