FrieslandCampina – 160 zonnepanelen op nieuw Innovation Centre

Het FrieslandCampina Innovation Centre is in oktober 2013 in gebruik genomen. Voor FrieslandCampina ontwikkelde en realiseerde Hurks vastgoedontwikkeling een geheel nieuw gebouw op het campus terrein van Wageningen University & Research Centre.

Veel aandacht besteed aan duurzaamheid

Voor FrieslandCampina was het realiseren van een zeer duurzaam bedrijfspand het uitgangspunt. Samen met Hurks is er bijvoorbeeld een Warmte-Koude-Opslaginstallatie geplaatst en wekken 160 zonnepanelen een deel van de stroom op voor het kantoorgedeelte. Met deze maatregelen is een met de gemeente Wageningen afgesproken verlaging van 25% gerealiseerd op het kantoorgedeelte t.o.v. de wettelijke EPC eis. “Hiermee zet Hurks een toekomstbestendig gebouw neer dat afgestemd is op de gebruikerswensen van FrieslandCampina en aantrekkelijk zal zijn voor toekomstige huurders”, aldus Jeroen van Daal, ontwikkelaar van Hurks vastgoedontwikkeling.

 

Ook is het gebouw zodanig ontworpen om te voldoen aan het gerenommeerde duurzaamheidscertificaat ‘BREEAM’. In oktober 2013 werden deze inspanningen beloond toen het gebouw een 3 sterren BREEAM®-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat behaalde. De 3 sterren staan voor ‘very good’.

State-of-the-art gebouw voor 350 medewerkers

Het nieuwe gebouw zal ruimte gaan bieden aan ongeveer 350 medewerkers van FrieslandCampina. Zij krijgen, naast kantoorruimte, de beschikking over laboratoria en ruimten voor smaaktesten en een proeffabriek (technohal). Cees ’t Hart, ceo van Royal FrieslandCampina licht toe: “In onze strategie route2020 neemt innovatie een belangrijke rol in. Met het nieuwe Innovation Centre ontwikkelen we een gebouw dat onze mensen inspireert en dat state-of-the art is qua voorzieningen. Het ligt midden in het hart van Food Valley, het internationale kenniscentrum op het gebied van voeding.”

Pand maakt gebruikt van eigen zonnestroom

Rogier Coenraads, projectleider van Stichting Zonne-energie Wageningen, is verheugd met het nieuwe pand van FrieslandCampina in Wageningen. “Het is een prachtig pand geworden. Het is fantastisch dat een dergelijk beeldbepalend pand gebruik maakt van eigen zonnestroom.” De zonnestroominstallatie levert met een vermogen van 40 kWp, ongeveer 34.000 kWh per jaar aan stroom. Het systeem is geïnstalleerd door Awizon uit Surhuisterveen, een ervaren speler in de markt van zonne-energie. Er is gekozen voor een speciaal ‘light-systeem’waardoor geen ballast nodig is om het systeem op zijn plaats te houden. De hellingshoek van de panelen is hierbij 10 graden zodat er minder windbelasting is.

 

oktober 2013

 

Meer cases >>

 

Print Friendly

    Comments are closed.