Moet ik controleren of mijn meter geschikt is om elektriciteit terug te leveren?

Ja, dit is erg belangrijk om te doen ruim voordat de zonnepanelen op uw dak liggen. Het vervangen van een meter kost 4 tot 6 weken. Zonder geschikte meter krijgt u geen vergoeding voor uw stroom.

 

Uw netbeheerder (in Wageningen is dat Liander) gaat over uw meter en bepaalt of deze geschikt is voor het registreren van uw zelf opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet. Op de website van Liander staat aangegeven welke meters geschikt zijn voor het terugleveren van uw stroom.

 

Een analoge ferrarismeter heeft de voorkeur omdat je hiermee automatisch saldeert. De meter draait immers terug als uw energie levert. Dit is op heldere zomerdagen ook zichtbaar aan het terugdraaien van de schijf. Er is een klein risico dat uw ferrarismeter een blokkering op de teruglevering heeft en de levering van stroom niet registreert, daarom adviseert Liander deze meter te laten vervangen. U kunt ervoor kiezen de meter te laten zitten en op het moment dat de schijf niet terugdraait deze te laten vervangen. Dit kan echter 4 tot 6 weken duren waarin u wel stroom opwekt maar geen vergoeding ontvangt. In het salderingsoverzicht 2012 staat een link naar een lijst met meters met een terugleverblokkering. Wij  kunnen echter niet garanderen dat deze lijst uitputtend is.

 

De digitale meter moet beschikken over 2 levertelwerken en 2 teruglevertelwerken. Dit is bij een digitale meter niet altijd goed te zien. Als u twijfelt kunt u contact opnemen met het terugleverteam van Liander via een webformulier. Vul dan bij datum in bedrijfstelling installatie XXXX in.

 

< Terug naar FAQ’s Algemeen

 

Print Friendly

    Comments are closed.