SRV-wagen Dhr Breunissen – Besparingen en 42 zonnepanelen

De karakteristieke SRV-wagen van de heer Breunissen, die al 35 jaar actief is als melkboer in Wageningen, zal voor menig Wageninger een bekend beeld zijn. Wat de meeste mensen niet zullen weten, is dat de zuivelproducten die hij verkoopt, worden gekoeld op zonnestroom. Op het dak van zijn voorraadloods staan 42 zonnepanelen die maar liefst 80% van de totale elektriciteit voor zakelijk- en privégebruik van de heer Breunissen opwekken. Als kleine ondernemer komt hij in aanmerking voor allerlei zakelijke fiscale aftrekposten én de landelijke subsidie-regeling op zonnepanelen voor huishoudens. Met een terugverdientijd van slechts 4 jaar en een financieel rendement van 15% is de investering in zonnepanelen voor ondernemer Breunissen zeer interessant.

Besparingsmaatregelen

Het enthousiasme voor het opwekken van zijn eigen stroom begon al in 2006, toen de heer Breunissen het idee kreeg om de koelcellen in zijn voorraadloods te isoleren met piepschuim. Deze eenvoudige aanpassing gaf zo’n onverwachts grote besparing dat al snel de isolatie van de koelcel in de SRV-wagen volgde. Ook de verlichting in de wagen werd vervangen door led en voorzien van een bewegingsmelder en de kassa kreeg een standby-killer. Ook in zijn woning, die naast de voorraadloods ligt, voerde de heer Breunissen een aantal besparingsmaatregelen door, waaronder het isoleren van de muren en de aanschaf van een zonneboiler-systeem. Door deze aanpassingen daalde het elektriciteitsverbruik drastisch van 16.000 kWh/jaar naar 10.000 kWh/jaar: een besparing van bijna 40%!

Zonnepanelen

Aangestoken door de  successen van de besparingsmaatregelen, heeft de heer Breunissen eind 2011 een zonnestroomsysteem van 20 panelen laten installeren door Alfa Tech uit Amersfoort. De opbrengst van deze panelen is – ondanks een niet-optimale oriëntatie van het dak – zeer goed: 3500 kWh bij een vermogen van 3900 Wp. In december 2012 zijn nog eens 22 zonnepanelen bijgeplaatst door EnergieAnders uit Dinxperlo. Als dit zonnestroomsysteem met een vermogen van 4.290 Wp zijn prestaties gaat waarmaken, wekt de heer Breunissen voortaan in totaal bijna 8.000 kWh per jaar op; dat is maar liefst 80% van zijn totale elektriciteit voor zakelijk- én privégebruik.

Aantrekkelijke investering

De investering in het zonnestroomsysteem is voor de heer Breunissen erg aantrekkelijk omdat hij in aanmerking komt voor zakelijke fiscale aftrekposten (EIA, KIA, afschrijvingen en BTW-teruggave). Hij heeft veel overlegd met zijn accountant voor welke regelingen hij in aanmerking kwam en hoe hij de investeringen financieel zo gunstig mogelijk kon doen. Zijn zonnestroomsysteem heeft hij in slechts 4 jaar terugverdiend en levert hem een financieel rendement op van maar liefst 15%!

 

De heer Breunissen beveelt het alle (kleinere) bedrijven (aan huis) dan ook aan om een investering in zonnepanelen te doen als ze daarvoor de financiële middelen hebben en winst maken: “Het is zinvoller om je  geld in zonnepanelen te investeren dan om dit op de bank te zetten. Het rendement van mijn geld op zonnepanelen is in mijn geval veel hoger dan de rente op mijn spaargeld van hooguit 4%. Daarnaast verlaag ik mijn vaste lasten omdat mijn energiekosten structureel verlaagd zijn. Dit is ook een heel prettige gedachte als ik straks met pensioen ga en mijn kinderen hiermee ook een duurzame toekomst geef.”

 

januari 2013 


Meer cases >>

 

Print Friendly

    Comments are closed.