Van Rennes Zonne-energie – 80 zonnepanelen op huurpand

Huurders van een complex aan de Churchillweg in Wageningen krijgen sinds november 2012 hun stroom van de zon. Op het dak van het pand is een zonnestroominstallatie gerealiseerd bestaande uit maar liefst 80 zonnepanelen. De installatie heeft een vermogen van 20 kWp en is goed voor een elektriciteitsproductie van 18.000 kWh per jaar. Hiermee wordt bijna het gehele jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de twee winkels, vijf appartementen en twaalf studentenkamers tezamen ingevuld met eigen zonnestroom. De installatie van de zonnepanelen werd op 20 december 2012 feestelijk geopend met felicitaties van wethouder Lex Hoefsloot.

Zonnepanelen geplaats op huurpand

Dat de zonnepanelen zijn geplaatst op een pand dat verhuurd wordt, is bijzonder. “Dit project is nieuw in zijn soort omdat het om een pand met kamerverhuur gaat. Hopelijk zullen vele eigenaren hem volgen”, aldus wethouder Lex Hoefsloot.  Rogier Coenraads van Stichting Zonne-energie Wageningen licht toe:  “Zonnepanelen bij huur stuit vaak op het probleem dat de investering gedaan moet worden door de pandeigenaar, maar de pandeigenaar er niet de vruchten van plukt. Het profijt ligt bij de huurder, die maandelijks een lagere energierekening heeft. Een huurder is daarnaast vrij in zijn keuze van energieleverancier, waardoor de pandeigenaar zonder vergoeding voor de zonnestroom uit de zonnepanelen zou kunnen blijven zitten. Bij een kamersgewijs verhuurd pand speelt dit probleem niet, omdat de kamerhuurder geen eigen elektriciteitsmeter heeft. De kosten voor elektriciteit worden samen met de huur geïnd. Bij een kamersgewijs verhuurd pand kunnen daarom zowel huurder als pandeigenaar profiteren van de opbrengst van de zonnepanelen. Stichting Zonne-energie Wageningen ziet veel mogelijkheden voor verhuurders in een studentenstad als Wageningen en is dan ook heel blij met dit voorbeeldproject.“

Interessante businesscase

Het zonnestroomsysteem is geïnstalleerd door Van Rennes Zonne-energie, de nieuwste divisie van het Wageningse bouwbedrijf Van Rennes. Directeur Edwin van Rennes is tevens eigenaar van het pand aan de Churchillweg. “Wij hebben dit systeem geïnstalleerd als voorbeeld van hoe je als verhuurder met zonne-energie een hele goede investering kan doen. Het systeem aan de Churchillweg is in 10 jaar terugverdiend. Met een rendement van zeker 10% is dit een zeer interessante investering en bovendien kan je op deze manier je pand verduurzamen en zo meerwaarde creëren. Vaak weten eigenaren van panden niet hoe ze de overstap naar zonne-energie moeten realiseren en wat daar bij komt kijken. Deze expertise hebben wij nu in huis.”

 

december 2012


Meer cases >>

 

Print Friendly

    Comments are closed.