Waaraan moet mijn dak voldoen om zonnepanelen te kunnen plaatsen?

 

Het is belangrijk dat de zonnepanelen in de zon liggen. Door schaduw op de zonnepanelen vermindert de opbrengst. Eén plekje schaduw op één van de panelen vermindert het rendement van het hele paneel. En omdat de zonnepanelen aan elkaar gekoppeld zijn, vermindert daarmee ook de opbrengst van de andere zonnepanelen.

 

De beste opbrengst krijgt u met een dakoppervlak dat pal op het zuiden is georiënteerd. Ook daken op het zuidoosten en zuidwesten geven een goed rendement. Zonnepanelen zijn zowel op platte als op schuine daken te installeren. Een hellingshoek van 35 graden is optimaal. Plaatsing op een dak dat niet 100% naar het zuiden is gericht of meer of minder dan 35 graden helt, is nog steeds mogelijk alleen neemt de opbrengst dan wel wat af.

 

De grafiek hieronder geeft weer wat de opbrengst is bij verschillende oriëntaties en verschillende hellingshoeken. De kleur in de rechterkolom geeft het percentage weer t.o.v. de maximaal haalbare opbrengst van de zonnepanelen. Dit varieert van zeer laag bij een oriëntatie op het noorden (paars, 30%) tot maximaal bij de best mogelijke oriëntatie op het zuiden (rood, 100%).

 Grafiek: oriëntatie zonnepanelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron:http://www.zonnecellen.be/faq/v4.htm

 

< Terug naar FAQ’s Algemeen

 

 

Print Friendly

    Comments are closed.