Protestantse Gemeente – 24 zonnepanelen

Sinds 2006 wordt er in de kerk gediscussieerd over klimaatverandering en de noodzaak daarin zelf  verantwoordelijkheid te nemen, o.a. door de aanschaf van zonnepanelen. Er zijn vier gebouwen binnen de Protestantse Gemeente Wageningen, waarvan Markt 17 (het Inloopcentrum) als meest geschikt naar voren kwam. In de zomer van 2012 zijn er 24 zonnepanelen op het dak van dit pand geplaatst die voor een aanzienlijk deel in het elektriciteitsverbruik van het gebouw gaan voorzien.

Opbrengst en financiering

Op het dak van Markt 17 zijn 24 panelen van 230 Wp geïnstalleerd, met een totaal vermogen van 5520 Wp. De panelen liggen op een schuin dak op het zuiden en hebben daarom een goede opbrengst: naar schatting zullen de panelen jaarlijks ongeveer 5.000 kWh opbrengen. Het gebouw verbruikt in totaal 17.000 kWh per jaar. Voortaan zal dus bijna een derde van het elektriciteitsverbruik van Markt 17 zelf duurzaam opgewekt worden door de Protestantse Gemeente.

 

Sinds de plaatsing van de panelen op 21 juni 2012 is in vier maanden tijd al 50% van de verwachte jaarlijkse opbrengst opgewekt (op 27 oktober 2012). Vanaf 2006 is er geld gespaard voor de aanschaf van de zonnepanelen. Omdat de kosten voor de zonnepanelen al volledig betaald zijn, leveren ze nu direct geld op door een lagere energierekening.

Monumentaal pand

Het is uitzonderlijk dat er een vergunning wordt afgegeven voor zonnepanelen op het dak van een monumentaal pand. Door een vormfout kon de vergunning echter toch worden verleend.

Feestelijke ingebruikname

De zonnepanelen werden op 27 oktober 2012 officieel in gebruik genomen door wethouder Lex Hoefsloot tijdens een feestelijk moment. De wethouder hoopt dat meer bedrijven en organisaties in Wageningen het voorbeeld van de Protestantse Gemeente zullen volgen en zonnepanelen op hun daken zullen plaatsen.

 

oktober 2012


Meer cases >>

 

Print Friendly

    Comments are closed.