11 december: 380 zonnepanelen op studentencomplex Binnenveld

Binnenveld-IdealisOp het dak van 150 studentenkamers aan de Haarweg zijn 380 zonnepanelen geïnstalleerd. De verwachting is dat deze panelen jaarlijks ongeveer 90.000 kWh aan elektra op zullen wekken. Dit is ongeveer de helft van het gemiddelde energieverbruik van het complex Binnenveld de afgelopen jaren. Een prachtige stap”, aldus Sylvie Deenen, directeur Idealis. “Met deze zonnepanelen leveren we weer een goede bijdrage aan het milieu. Daarnaast betekent het bovendien een besparing van de woonlasten voor onze huurders. En dat vinden onze huurders uiteraard ook erg prettig. Zij zien dit straks terug bij de afrekening servicekosten.“

Onderzoek leidt tot realisatie

Uit een onderzoek van Wageningen UR in opdracht van Stichting Zonne-energie Wageningen bleek dat deze locatie Binnenveld, gelegen aan de Haarweg, qua ligging en dakoppervlak een goede locatie zou kunnen zijn voor het opwekken van zonne-energie. In 2013 heeft Stichting Zonne-energie Wageningen, waarin onder meer de gemeente Wageningen en Idealis deel nemen, opdracht gegeven voor verdere uitwerking van dit onderzoek. Het onderzoeksrapport was voor Idealis aanleiding om de maatregelen verder uit te werken. Lara de Brito, wethouder klimaat, is onder de indruk van de zonnepanelen: “Ik wil Idealis feliciteren met de realisatie van dit prachtige project. Ik ben trots dat Wageningse organisaties zoals Idealis de kansen benutten om zelf schone zonnestroom op te wekken.”

Blijven innoveren

De afgelopen jaren heeft Idealis al veel geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. ”Maar we blijven op zoek naar nieuwe mogelijkheden, vertelt Sylvie Deenen. “In ons ondernemingsplan hebben we de ambitie uitgesproken om in 2018 minimaal 10% van onze elektra zelf duurzaam op te wekken. Met het plaatsen van de zonnepanelen op Binnenveld hebben we 26% van deze ambitie gehaald. Op de daken van diverse nieuwbouwcomplexen, zoals bijvoorbeeld Rijnveste, Ben van Londenstraat en Bellostraat, hebben we ook zonnepanelen en zonneboilers geïnstalleerd. Helaas blijken diverse andere bestaande complexen minder geschikt.” De komende jaren blijft Idealis mogelijkheden onderzoeken om haar kamers energiezuiniger te maken en duurzame energie op te wekken. Daarnaast stimuleert Idealis ook haar huurders om minder energie te verbruiken.

 

Print Friendly

    Comments are closed.