11 december: Wageningse bedrijven besparen op energie

Op 1 maart 2011 startte Stichting Zonne-energie Wageningen de actie ‘Zon&Energiescan’ waarbij 55 Wageningse bedrijven en instellingen een Zon&Energiescan konden laten uitvoeren. Inmiddels hebben 51 organisaties zich voor de actie aangemeld en is de Zon&Energiescan bij 23 van hen uitgevoerd. Deze bedrijven hebben de rapportage van ingenieursbureau Wepro ontvangen met daarin de besparingsadviezen en de mogelijkheden voor  toepassing van zonne-energie. Een aantal Wageningse bedrijven en instellingen is al actief aan de slag gegaan met de besparingsadviezen.

Isolatie Heerenstraat Theater

Het Heerenstraat Theater heeft als eerste de Zon&Energiescan laten uitvoeren en heeft al een belangrijke maatregel uit het rapport doorgevoerd. Het dak van de zolderzaal is geïsoleerd waardoor minder warmte ‘weglekt’.  “We waren toch bezig met het upgraden van de zalen, dus het isoleren van het dak konden we mooi meteen meenemen,” aldus Nico Jacobs van het Heerenstraat Theater. “Vanuit milieu-oogpunt vinden we het belangrijk om dit soort maatregelen door te voeren, maar als het goed is, gaat het ons daarnaast ook geld besparen.” De investering voor de isolatie van het dak heeft het theater uit eigen middelen betaald waardoor ze direct profiteren van een lagere energierekening.

 

Daarnaast wil het Wageningse theater overgaan op LED verlichting om zo nog meer energie te besparen. “De dimmers op de lampen in de bioscoopzalen bleken helaas niet geschikt voor LED verlichting. We hebben nog wel plannen om LED verlichting in de foyer te plaatsen,” geeft Nico aan.

 

Uit het rapport bleek verder dat het overgrote deel van het stroomverbruik van het Heerenstraat Theater voor rekening van de projectieapparatuur is. Deze apparatuur verbruikt veel stroom buiten bedrijfsuren, en een belangrijke maatregel uit het rapport was dan ook het terugdringen van dit sluipverbruik. Helaas bleek deze maatregel niet uitvoerbaar. “Wanneer het kan zetten wij de apparatuur uit, maar vanuit de leverancier zijn daar veel restricties op. Vanaf afstand worden regelmatig updates voor de software uitgevoerd en daarom is het verboden om deze apparatuur bijvoorbeeld ’s nachts uit te zetten. Meer bioscopen hebben dit probleem en dat is jammer want dat kost veel energie.”

LED verlichting in Modehuis de Windt

Modehuis de Windt is ook al bezig met de aanbevelingen uit het rapport. Het winkelpand heeft al een A label, maar kan met een aantal maatregelen nog naar A+ gaan. Zo worden stapsgewijs alle lampen vervangen door LED lampen waardoor het pand over zo’n 2 jaar volledig op LED verlichting zal draaien. “Als je de lampen geleidelijk aan vervangt, merk je er qua kosten niet veel van en uiteindelijk gaan we bijna 30% besparen op ons stroomverbruik”, aldus Leo de Windt.

 

Daarnaast wordt er serieus gekeken naar de mogelijkheden van het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Momenteel heeft het pand echter een grootverbruikersaansluiting, waardoor het plaatsen van zonnepanelen op dit moment niet rendabel is. “Het valt mij tegen dat zonne-energie vanuit de overheid niet gestimuleerd wordt. Ik zie niet in waarom grootverbruikers geen voordeel zouden mogen hebben wanneer zij overgaan op zonne-energie. Natuurlijk speelt het milieu voor ons een rol, maar als ondernemer denk je toch ook zakelijk: het moet wel rendabel zijn,” aldus Leo de Windt.

Vermindering draaiuren CV installatie De Woningstichting

De Woningstichting heeft op advies van ingenieursbureau Wepro de CV installatie anders ingesteld waardoor het aantal draaiuren behoorlijk is verminderd en een flinke besparing wordt gerealiseerd. Voorheen werd de CV installatie weersafhankelijk aangestuurd waardoor deze meer uren draaide dan noodzakelijk. Door de CV installatie de binnentemperatuur te laten meten en te laten stoken totdat het binnen 20 graden is, hoeft de CV minder uren te draaien. De verwachting is dat maar liefst 44% van het gasverbruik wordt bespaard, hetgeen een kostenbesparing zal opleveren van €1844,- per jaar. Of de besparing werkelijk zo hoog zal uitvallen, zal moeten blijken wanneer de resultaten na een jaar gemeten worden.

Uw bedrijf ook een Zon&Energiescan?

Er zijn nog slechts vier Zon&Energiescans beschikbaar voor Wageningse bedrijven of organisaties! Bekijk de voorwaarden om te zien of uw bedrijf in aanmerking komt, of meldt u direct aan via het aanmeldformulier. Wees er snel bij want op=op!

 

Print Friendly

    Comments are closed.