15 november: Lancering Zonnepanelencalculator.nl

Wat kunnen zonnepanelen op je bedrijfspand je opleveren? Dat kunnen ondernemers nu in één oogopslag zien op Zonnepanelencalculator.nl. De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) ontwikkelde deze rekenhulp, met ondersteuning van Gemeente Utrecht en Stichting Zonne-energie Wageningen. De lancering vindt vandaag plaats tijdens het evenement HIER opgewekt in Amersfoort.

 

Vooral voor het midden- en kleinbedrijf kunnen zonnepanelen erg gunstig uitpakken. Als deze bedrijven een kleinverbruikersaansluiting hebben, kunnen zij zelf geproduceerde stroom tegen een aantrekkelijke prijs terugleveren aan het elektriciteitsnet. Tegelijk kunnen ze investeringen meestal aftrekken van de belasting, via de energie-investeringsaftrek (EIA) en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarom nam de NMU het initiatief om juist voor het MKB een Zonnepanelencalculator te ontwikkelen.

 

“Ondernemers, laat geen geld liggen”  

Het moment van de lancering van Zonnepanelencalculator.nl is niet toevallig. Tegen het einde van het jaar weten ondernemers immers hoeveel ruimte zij nog hebben om investeringen af te trekken van de belastingen. Dit is een goed moment om dat met de accountant te bespreken. Gemeente Utrecht en Stichting Zonne-energie Wageningen informeren accountants actief over de voordelen van een ‘zonnige investering’. Deze calculator is hierbij een praktische invulling.

 

“Grijp je kans, laat geen geld liggen,” vat Lot van Hooijdonk (adjunct-directeur van de NMU) de boodschap aan ondernemers samen. ‘Afhankelijk van je organisatievorm en winst krijg je direct al meer dan 30% van je investering terug van de fiscus. Op jaarbasis is een financieel rendement tot maar liefst 20% mogelijk.’

 

Rogier Coenraads, projectleider Stichting Zonne-energie Wageningen vult aan: “De combinatie van een sterk gedaalde prijs van zonnepanelen met fiscale voordelen maakt dat het aanschaffen van een zonnestroomsysteem voor ondernemers nu heel aantrekkelijk is. Vooral voor bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting en een relatief laag elektriciteitsverbruik kan het zelf opwekken van stroom met zonnepanelen zeer interessant zijn.”

 

Helder beeld in slechts 4 stappen

Hoe zonnepanelen uitpakken in hun eigen specifieke situatie, kunnen ondernemers vanaf vandaag dus zien op Zonnepanelencalculator.nl. Ze hoeven maar 4 stappen te doorlopen voor een realistisch beeld van de kansen van zonne-energie in hun situatie. Aan het eind van de rit zien ze een kostenoverzicht, de terugverdientijd, de interne rentabiliteit én een vergelijking met sparen op een spaarrekening. Zeker bij de huidige spaarrentes kan de keuze dan snel gemaakt zijn.

 

De Zonnepanelencalculator is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Utrecht en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en Stichting Zonne-energie Wageningen. Aan een gedeelte voor huishoudens wordt nog gewerkt.

 

Print Friendly

    Comments are closed.