7 november: Zonnestroomverdeler wint Herman Wijffels Innovatieprijs

Met Herman de Zonnestroomverdeler is LENS BV uit Amsterdam de winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2013. De jury riep Herman, een energie-innovatie die het delen van zonnestroom mogelijk maakt, uit tot meest kansrijke, duurzame innovatie van Nederland. De onderneming wint hiermee een bedrag van € 50.000. De jury zegt over deze innovatie: “De zonnestroomverdeler maakt zonnestroom voor iedereen toegankelijk en rendabel. Het is ook een sociale innovatie: bewoners gaan samen zonnestroom opwekken en verdelen. Dat bevordert het onderlinge contact.”

Primeur voor Wageningen

Eind maart van dit jaar werd de eerste zonnestroomverdeler van Nederland geplaatst in Wageningen op het dak van een appartementencomplex met hierin o.a. duurzaamheidswinkel Factor 30. Stichting Zonne-energie Wageningen wil LENS BV via deze weg van harte feliciteren met deze prijs en is verheugd dat dit innovatieve product nu ook erkenning krijgt in de rest van Nederland. “Wij zijn uiteraard trots dat Wageningen de eer had om als eerste gemeente in Nederland de zonnestroomverdeler bij een appartementencomplex te hebben. Daarnaast zijn we erg blij dat de kracht van dit apparaat nu ook door de rest van Nederland gezien wordt want er zijn maar liefst 2 miljoen woningen in Nederland voor wie het nu interessant wordt om over te stappen op zonne-energie,” aldus Rogier Coenraads, projectleider Stichting Zonne-energie Wageningen.

Zonnestroomverdeler: simpel en doeltreffend

In Nederland was zonnestroom tot voor kort niet voor iedereen even rendabel. Woon je in een appartement of flat dan deel je namelijk niet alleen een dak, maar ook een elektriciteitsmeter. Zonnestroom via zo’n collectieve meter levert ‘per tik’ gemiddeld 10 cent minder op dan via een woningmeter. Hierdoor zijn zonnepanelen bijna de helft minder winstgevend op een gedeeld dak dan op een eigen dak. Herman de Zonnestroomverdeler verdeelt deze collectieve stroom echter over meerdere elektriciteitsmeters, waardoor dezelfde spelregels gelden als voor mensen met een eigen dak.

Herman Wijffels Innovatieprijs

Met de Herman Wijffels Innovatieprijs stimuleert de Rabobank ontwikkelingen en innovaties die bijdragen aan een duurzame toekomst. Vorig jaar won IRWES, een windturbine voor in de bebouwde omgeving. In het jaar 2009 zegevierde de CO2-verfmachine van DyeCoo Textile Systems. Zij trokken investeerders aan als IKEA en Nike. Dit jaar schreven zich in totaal 743 projecten in voor de prijs.

 

Print Friendly

    Comments are closed.